• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Проф. Кантарджиев: Играйте по малко Ламбада на плажа, за да сте здрави

Проф. Кантарджиев: Играйте по малко Ламбада на плажа, за да сте здрави

/КРОСС/  Идва лятото, а с него и различни вируси. Опасностите, които ни дебнат през този сезон, бяха тема на гостуването на проф. Тодор Кантарджиев в „Денят започва с Георги Любенов". Той изтъкна, че преносител на някои заболявания са комарите и в столицата са взети мерки срещу този вид насекоми.

Проф. Кантарджиев препоръча да си купим репеленти и машинки срещу комарите в стаите, майките на бебета да мажат с репелент количките и леглото на детето, а не кожата му. Предупреди, че по обяд хапят тигровите комари, които са пренесени у нас с цветя, а след 18 часа хапят този вид, който обичайно населява нашите георграфски ширини.След два дни идва астрономическото лято и трябва да помислим за някои летни инфекции, каза още Тодор Кантарджиев.„Инфекциите са свързани с храненето, пиенето на вода и мръсните ръце.

Възпитаният човек трябва да си мие по 12 пъти на ден ръцете без да сме в ковид обстановка, да се създават навици и на децата за това, а когато сме на курорт - тоалетните ни кърпички да са на хлорна основа", препоръча проф. Кантарджиев. Той коментира и разпространението на ковид като изтъкна, че в Гърция преди ден са регистрирани 7000 новозаболели, от които 8 души са починали.

В България в същия ден имаме 240 заболели, но 9 починали.„Това значи, че в Гърция доста повече са ваксинираните и смъртността е по-ниска, същото е в цяла Европа", отбеляза той. Проф. Кантарджиев поясни, че Омикрон започна да мутира и B2 се е изчерпил.

Най-новият вариант на щама ще е BE. Той коментира и маймунската шарка като препоръча „да танцуваме по-малко Ламбада на плажа, за да сме здрави". Професорът уточни, че това не е заболяване при хомосексуални, но предимно страдат мъже, заради способността на простата да задържа повече време чужди микроорганизми. При контакт кожа в кожа опасността от заразяване е на лице. „До момента има десетки случаи на заразени в Европа и нито един починал, което е добре", добави проф. Кантарджиев.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.