• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

УНСС: Резултатите от национално проучване на административния капацитет на държавната администрация за 2021-ва година

УНСС: Резултатите от национално проучване на административния капацитет на държавната администрация за 2021-ва година

/КРОСС/ Колко са държавните служители – много или недостатъчно, кои категории обхваща понятието „държавна администрация“ и какъв е техния административен капацитет за да могат да предоставят добро управление – това са въпроси на които отговаря новото изследване на нивото на Индекса на административния капацитет (ИАК) за изминалата 2021-ва година, проведено в сътрудничество на Университета за национално и световно стопанство, Стопанска академия „Д. А. Ценов“ и Института по публична администрация.

На официално събитие в парк-хотел „Витоша“ на 22-ри юли от 11 часа ще бъдат представени резултатите от националното проучване на административния капацитет на държавната администрация в 24 области и на всички управленски нива. От аналитичния доклад ще се разбере в кои области през 2021-ва година държавната администрация има напредък и къде – изоставане, кои администрации имат добър капацитет и кои изостават, какво е нивото на интегралния показател за капацитет – Индекса на административен капацитет на държавната администрация и дали неговите стойности се увеличават или намаляват.

Изминалата 2021-ва година беше белязана от бурни обществено-политически събития, през по-голямата част от годината управляваше служебно правителство, дълго време не работеше и Народното събрание. Това, без съмнение, се отрази на работата на държавната администрация, както и редица други външни предизвикателства като задълбочаващата се пандемия от COVID 19. Лекото повишаване на ИАК през 2021-ва година, който през 2019-та се беше спаднал с два пункта, а през 2020-та си възвърна позициите от 2018-та, може да се обясни с известно мобилизиране на централната администрация, управлявана от правителство, съставено по-скоро на експертен принцип, отколкото на политически, както и с натрупания опит в борбата с пандемията. Високи са оценките на такива области като осигурения достъп до обществена информация, защитата на личните данни, разработването на стратегии, планове и програми. Има други области, в които се регистрира изоставане, като борбата с климатичните промени, устойчивото развитие, прилагането на ПЧП и системите за самооценка на администрацията.

Конкретните оценки по области и администрации, както и нивото на ИАК ще бъдат съобщени на официалното представяне на резултатите от националното проучване.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.