• 18 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8385
  •  GBP / BGN 2.2902
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 7°C

Още един милиардер се отправя към Космоса с капсулата на Илон Мъск

Още един милиардер се отправя към Космоса с капсулата на Илон Мъск

/КРОСС/ Още един милиардер се отправя към Космоса през тази седмица. В капсулата на SpaceX в околоземна орбита за три дни отиват Джаред Айзъкман, американският основател и главен изпълнителен директор на компанията за електронна търговия Shift 4, и още трима души. Това е първият изцяло цивилен екипаж, който ще бъде изведен в околоземна орбита.

38-годишният технологичен магнат е платил неуточнена, но вероятно значителна сума на колегата си милиардер и собственик на SpaceX Илон Мъск за полета с още трима специално избрани членове на екипа за космическия полет с капсулата Crew Dragon на SpaceX.

Той ще бъде изстрелян от космическия център Кенеди на НАСА в сряда.

Полетът има и благотворителна цел - събиране на средства за водеща клиника, която изучава онкологични заболявания при деца.

Самият Айзъкман вече е дарил лично на болницата 100 милиона долара.

Екипажът на Inspiration4 няма да участва в оперирането на капсулата въпреки че двама от членовете - Айзакман и геоложката Сиан Проктър, са лицензирани пилоти.

Милиардерът, който е лицензиран пилот на пътнически и военни самолети, поема ролята на "командир" на мисията, а 51-годишната Проктър, която преди време е била кандидат за астронавт на НАСА, е определена за "пилот" на мисията. Тя била избрана да се присъедини към екипа чрез онлайн конкурс, организиран от Shift4 Payments.

В екипажа влизат още "главният медицински директор" Хейли Арсено на 29 г., преживяла рак на костите и работеща в St. Jude, и "специалистът" на мисията Крис Семброски на 42 години, ветеран от американските военно-въздушни сили и инженер в областта на космическите данни.

Двама милиардери досега станаха космически туристи. В средата на юли, само девет дни след историческия полет на милиардера Ричард Брансън в Космоса, на аналогично суборбитално пътешествие се отправи и най-богатият човек в света и основател на Amazon Джеф Безос.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.