• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Любомир Каримански: Надявам се служебното правителство да успее да внесе базов бюджет с 3% дефицит

Любомир Каримански: Надявам се служебното правителство да успее да внесе базов бюджет с 3% дефицит

/КРОСС/ Силно се надявам служебното правителство да успее да внесе базов бюджет с 3% дефицит. В противен случай ще влезем в процедура на свръхдефицит. Това каза кандидатът за народен представител от коалиция „Заедно" Любомир Каримански в предаването „Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

По думите му прогнозите в доклада на Министерството на финансите за дефицити са реални и те са заложени с грешните политики на държавно подпомагане на кабинета „Петков" - не диференцирано, а на калпак. Предлаганото от служебния кабинет 33-процентово облагане на свръхпечалбите на бизнеса не е работеща и адекватна мярка.

Държавата е страна в пазара и като такава тя трябва да защитава потребителите, подчерта Каримански. За да се случи това обаче, са необходими промени в законите, касаещи регулаторните органи - КЗК и КЗП. „Ако говорим за таван на търговската надценка, един вид коефициент, който да регулира търговската надценка, той би коригирал надценката в отделните търговски мрежи за точно определени групи стоки в малката потребителска кошница. Това би укротило леко цените", коментира Каримански.

Само чрез икономически растеж обаче може да укроти инфлацията, подчерта финансистът. „Трябва първо да се инвестират средствата от националния бюджет за създаване на инвестиционния климат. Ако тези средства не достигат, тогава вече може да се обърнем към европейските програми. Стабилността и устойчивостта ще дойде не от ЕК, а от нашите национални средства", заяви Каримански.

Коалиция „Заедно" смята, че основните стълбове на държавността и демокрацията са три. Първият е икономическата и правна сигурност, вторият - здравеопазването и превенцията, а третият - образованието и знанията.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.