• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Кашкавалът е полезен за сърцето, сиренето гони диабета

 Кашкавалът е полезен за сърцето, сиренето гони диабета

/КРОСС/ Въпреки че всеки от нас е чувал в детството си фразата „Изпий си млякото - полезно е", през последните години мнозина се поддадоха на съмнението дали бабите им са били прави, заради десетките знайни и незнайни теоретици, които незаслужено лепнаха етикета „вредни" на млякото и продуктите, произвеждани от него.

Сега обаче е време да ги реабилитираме и да ги върнем в графата „Полезни". И то най-вече, защото натуралните млечни продукти - сирене, кашкавал, извара и т.н., са изключително важни за здравето ни, тъй като съдържат множество витамини, белтъчини, въглехидрати, аминокиселини, минерални соли и микроелементи. Да не забравяме и млечно-киселите бактерии лактобацилус булгарикус и стрептококус термофилус, които държат под контрол лошите бактерии в организма, произвеждат продукти, необходими за обмяната на веществата и подобряват храносмилането. Затова не трябва да се лишаваме от млечните продукти, освен ако нямаме доказана непоносимост или алергия, и те трябва да присъстват на ежедневната ни трапеза.

Макар че традиционно се говори много по-често за ползите от консумацията на сирене, ние ще обърнем внимание първо на вкусното изкушение - кашкавала. Той може да се направи от биволско, козе, овче или краве мляко, което цистерните на „Димитър Маджаров" всеки ден събират от Стамболийски чак до Елхово.

Когато пристигне в мандрата, млякото се тества и охлажда, и влиза в цикъла на производство. Кашкавалът трябва да зрее достатъчно дълго - повече от 60 дни, за да придобие вкуса, който познаваме и обичаме. В него, както и в сиренето, не се влагат сухо мляко или растителни мазнини - само свежо мляко! За производството на 1 килограм кашкавал са необходими между 8 и 10 литра мляко. Почитателите на кашкавала със сигурност ще се зарадват да научат, че любимият им продукт е полезен за здравето на сърцето. Доказано е, че ежедневната консумация на 40 грама кашкавал снижава риска от сърдечно-съдови заболявания с 14%, а от инсулт с 10 процента.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Само със забележката,че не са т.нар.имитиращи продукти.

22.10.2020 06:49:15

ээээ

Повярвах.В сиренето не се слага сухо мляко и растителни мазнини.Може би.

21.10.2020 22:39:17

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.