• 23 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Д-р Стойчо Кацаров: Голямата цел пред нас е да изградим правова държава с демократични институции

Д-р Стойчо Кацаров: Голямата цел пред нас е да изградим правова държава с демократични институции

/КРОСС/ Това, което наблюдаваме, е много сериозно и тревожно. Мафията се бие, разпределя сфери на влияние. Това, което плаши, е, че тези, които се бият, са въоръжени не просто с хладно оръжие, а с държавни органи и институции. Това каза бившият министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в предаването „Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

Тези проблеми по думите му няма да бъдат разрешени със смяната на Иван Гешев или Бойко Борисов, защото те са само продукт на лошо работещата система. „Лошо работещата система рано или късно ще възпроизведе нови такива фигури, дори те да бъдат сменени. Т.е. решението на въпроса не е смяната на едни хора, а смяната на целия управленски модел", коментира Кацаров.

Политическата система е разрушена и проблемът не е в това дали ще има редовен кабинет или не, тъй като политическата криза няма да бъде разрешена. „Причината се корени в това, че законодателната и изпълнителна власт не са разделени, а съдебната власт е дефектно устроена и тези проблеми, заложени в самата Конституция, ще продължат да пораждат проблеми. Това, което мен лично ме притеснява в политическия дебат, е, че не се вижда голямата картина, играе се на дребно, пазарят се дребни неща, конюнктурни", посочи д-р Кацаров.

Не е достатъчно да се промени просто държавното устройство на страната, смята той, защото манталитетът е променен. „Голямата цел пред нас не е „Шенген" или еврозоната, а да изградим правова държава с демократични институции. Ние не просто трябва да заложим основите на това нещо, а трябва търпеливо, с много усилия, много време да изграждаме, защото резултатът няма да дойде бързо", заяви Стойчо Кацаров.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Ами господин Кацаров, тази правова държава какви цели ще преследва? Щото законите се пишат за да се облекчи постигането на някакви цели, а други процеси да бъдат пресечени или поне затруднени. Проблем е нагласата на почти всеки на отговорна длъжнаст да се изживява не като служител на хората , а като три пъти равен, много умен и недосегаем. Ако не се сменят нагласите и при ясно разделение на властите ще имате система от три порочни елемента. Къде отидоха целите на обществото за равенство, социална справедливост, просперитет, хуманизъм, качествено образование и ефективно здравеопазване?

27.05.2023 17:39:36

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.