• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Зловещ експеримент: Педофили са ставали приемни бащи в Берлин

Зловещ експеримент: Педофили са ставали приемни бащи в Берлин

/КРОСС/ Това прилича на сценарий за психотрилър, но за съжаление е тъжна действителност: дълги години германският професор Хелмут Кентлер е ръководел един зловещ експеримент. Със съдействието на различни служби в Берлин педофили са ставали приемни бащи на деца и младежи, които са били изоставени от родителите си. Проектът започва в края на 1960-те години и продължава повече от три десетилетия. Познат е под името "експериментът Кентлер", пишат от "Дойче веле".

"Педофилите са особено подходящи за приемни бащи"

Проф. Хелмут Кентлер вече не е сред живите. Той умира през 2008 г. Бил е убеден, че "сексуалните контакти между деца и възрастни не са вредни", както и че педофилите са особено подходящи за приемни бащи.
Дълги години никой не поставял под съмнение "експеримента Кентлер". На пръв поглед всичко изглеждало добре: децата вече не били на улицата и не трябвало да живеят в специализирани домове. Затова пък педофилите вече можели да им посягат у дома.

Разплитането на скандала започва преди няколко години: когато част от жертвите нарушават мълчанието си. След като е изровена архивна документация, Берлинският сенат възлага на университета в Хилдесхайм да проучи щателно случая. Неговият заключителен доклад хвърля тежки обвинения: там се говори за "провал на службите за подпомагане на децата и младежите", както и за съществуването на толерирана, подкрепяна и легитимирана от държавата педофилска мрежа.
Поименно в доклада се назовават следните институции: Педагогическият център в Берлин, Институтът "Макс Планк" за изследване на образованието, Свободният университет Берлин и Педагогическият семинар в Гьотинген. Освен това е установено сътрудничество по проекта между Педагогическия център в Берлин, където е работел Кентлер, и едно специализирано педагогическо училище, т.нар. Оденвалдшуле в провинция Хесен, което през 2015 г. беше закрито след огромен скандал със сексуални издевателства над ученици.

Деца и младежи са били давани на регистрирани педофили от края на 1960-те чак до 2003 г. Според представения сега заключителен доклад, служители в отговорните институции са били част от тази мрежа.

Ще има ли обезщетение за жертвите?

През шейсетте и седемдесетте години на миналия век Хелмут Кентлер (1928-2008) е бил ръководител на отдел в Педагогическия център в Берлин, а след това е работел като професор по социална педагогика към Техническия университет в Хановер.
Първият доклад за "експеримента Кентлер" беше представен още през 2016 г. от Института за демократични изследвания в Гьотинген. В заключенията си авторите тогава обвиниха служителите, отговарящи за образованието в берлинския Сенат, в липса на воля за съдействие в разследването. И сегашният доклад съдържа препоръка за продължаване на разплитането на скандала.

Що се отнася до жертвите, двама от засегнатите поискаха обезщетение от властите в берлинския район Темпелхоф-Шьонеберг. Юридически казусът е с изтекла давност. Миналия март говорителка на Сената в Берлин обяви, че се работи за "постигането на решение, което да е в интерес на всички засегнати".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Неанонимен

Цар Боко затова им @бе премиерите в дупарата с 200....

20.06.2020 18:03:01

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.