• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 5°C

Поевтиняване на газа с над 30% бе обсъдено в КЕВР

Поевтиняване на газа с над 30% бе обсъдено в КЕВР

/КРОСС/ 30% по-ниска цена на газа от октомври заради старта на интерконектора. Предложението на "Булгаргаз" беше обсъдено днес на открито заседание в КЕВР.

От "Булгаргаз" обясниха, че предложението им за драстично понижаване цената на синьото гориво през идния месец се дължи предимно на пускането в експлоатация на интерконектора с Гърция, по който страната ни ще получава евтини азерски доставки.

"Благодаря на КЕВР за усилията и на служебното правителство успешно да стартира интерконектора на 1 октомври. Видно е и от цената, която заявяваме и тя да бъде на нивата около 240 лв", заяви Деница Златева - изпълнителен директор на "Булгаргаз".

Председателят ан КЕВР Иван Иванов прогнозира, че ще се постигне трайно ниска цена на микса за по-дълъг период чрез доставки от Азербайджан, борсата и втечнен газ.

"Не мога да не изразя задоволството си, че през месец октомври се пречупи тенденцията на непрекъснато повишаване на цените и да отбележа - 250 лв. на мегаватчас беше прагът, който българската индустрия и бизнес като цяло обявиха, че над тази цена биха желали да получават компенсации. Поне за природния газ за октомври се надявам цената да се удържи под 250 лв. и се надявам това да продължи и през следващите месеци", коментира Иван Иванов - председател на КЕВР.

Деница Златева обясни, че тази цел "Булгаргаз" е обявил четири търга за втечнен газ и един за тръбен, към който има засилен интерес.

"Самият факт, че имаме компании от целия спектър - Америка, Европа, Близкия Изток, Китай, показва, че това е и правилният подход. Надявам се чрез тези открити, прозрачни, конкурентни процедури да постигнем и добра цена за месец ноември. Нямаме притеснения, че няма да бъде осигурено необходимото количество природен газ. Това, което целим - да бъде на конкурентна цена", заяви Деница Златева- изп. директор на "Булгаргаз".

Окончателното решение с колко точно ще поевтинее газът ще бъде взето от КЕВР на 1 октомври на закрито заседание.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.