• 21 Фев 2024 |
 •  USD / BGN 1.8106
 •  GBP / BGN 2.2833
 •  CHF / BGN 2.0532
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 5°C

Министър Йоловски: 4 млн. лева безвъзмездно ще получат малки и средни предприятия за подобряване на киберсигурността си

Министър Йоловски: 4 млн. лева безвъзмездно ще получат малки и средни предприятия за подобряване на киберсигурността си

/КРОСС/ Български малки и средни предприятия ще могат да кандидатстват за получаване на безвъзмездна помощ в размер на до 120 000 лева, с които да подобрят киберсигурността си. Това обяви министърът на електронното управление Александър Йоловски при представянето на проекта „Разгръщане на мрежата от Национални координационни центрове с държавите членки". Общо по програмата, която ще подпомага малките фирми в усвояването на най-съвременните решения за киберсигурност, през следващата година ще бъдат предоставени 4 млн. лева.

Дигитализацията и киберсигурността са двете страни на една и съща момента. Самата дигитализация е невъзможна без обратната страна - именно киберсигурността, отбеляза министър Йоловски.

Конкретният проект е свързан с разгръщането на мрежата от национални координационни центрове. Той е важен, защото споделянето на информацията в тази област е основен компонент за самата киберсигурност. „Ако пропуснем киберсигурността, губим всички предимства на дигитализацията", подчерта министърът на електронното управление.

Затова, по думите му, киберсигурността никога не е била толкова важна, колкото е в момента. Това се подкрепя и от актуалната статистика. От началото на година до момента са регистрирани над 6100 киберинцидента в публичната сфера, без в това число да се включва и критичната инфраструктура. За сравнение - за цялата 2022 г. са били отчетени около 4100 киберинцидента. „За съжаление това е новото нормално. Ние живеем с киберзаплахите, те вече не са изключение, а правило", поясни още Александър Йоловски.

По думите му нито една стратегия за киберсигурност не трябва да пропуска, не само инвестициите в услуги и оборудване, но също така и инвестициите в хора. „Ние лесно можем да закупим определени продукти, да внедрим определени решения, но ако нямаме хората, които да обезпечат тяхната дейност, задачата не е изпълнена. Именно затова е важно да се учим от грешките в миналото и да правим все по-високи инвестиции в хората", подчерта още министър Йоловски.

Според него на ниво Европейски съюз също се забелязва липса на достатъчно специалисти, както в областта на информационните технологии като цяло, така и по-специално в сферата на киберсигурността. „Другите държави членки също инвестират много в тази посока. България не бива да изостава назад. Оживяването на екосистемата е от ключово значение", каза още Йоловски.

Затова министърът подчерта и важността на проекта по отношение на изграждането на мрежа за сътрудничество на европейско ниво. „Споделянето на информация е ключът към успеха в областта на киберсигурността. В България това споделяне не е толкова често срещано, у нас предстои тежък разговор за промяна на парадигмата за киберсигурност, която не трябва да бъде сигурност чрез неизвестност", отбеляза още Александър Йоловски.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.