• 23 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8396
  •  GBP / BGN 2.2656
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Хиляда и един живота на кимоното ще бъдат представени на изложба в Париж

Хиляда и един живота на кимоното ще бъдат представени на изложба в Париж

/КРОСС/ Хиляда и един живота на кимоното ще бъдат представени на изложба в музея „Ке Бранли" Париж, съобщи АФП. Унисекс, графично и лесно за носене, кимоното е показано в цялата си динамика.

„Това е дреха, която заема уникално място в света на модата", каза пред АФП Ана Джаксън, ръководител на отдела за Азия в музея „Виктория и Албърт" в Лондон и комисар на изложбата „Кимоно". 

Повече от 200 кимона ще бъдат представени пред публиката. Някои от тях са от периода Едо през XVII век. Модели на Джон Галиано и Алекзандър Маккуин, вдъхновени от традиционната японска дреха, също ще бъдат сред експонатите на изложбата. 

Кимоното привлича по много начини - то е декоративно, изработено от красиви материали, с мотиви. Япония е страна с удивителна култура. Кимоното е луксозно, лесно за носене и елегантно, казва Ана Джаксън. 

В началото на XX век правите форми и драпериите на кимоното започват да влияят на европейските дизайнери. Кимоното не следва извивките на тялото и, за разлика от западните дрехи, не прави разлика между женска и мъжка фигура. Затварянето на кимоното се осъществява от широк твърд колан, който ограничава ходенето при жените. 

Освобождавайки се от кимоното през XX век, японските жени получиха свобода. Европейките и американките пък започнаха да възприемат тази дреха, каза Орели Самюел, бивш директор в музея „Сен Лоран". В Япония носенето на кимоно губи популярност след 50-те години. 
 
През 1997 г. Бьорк позира в кимоно за обложката на албума си „Homogenic". Фреди Меркюри носи кимоно на сцената и у дома си. 
 
През последните десетилетия модата на кимоното се завръща в Япония. Младите хора започват да отхвърлят „бързата мода", каза Ана Джаксън. 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.