• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Кипър е на първо място в ЕС по провеждане на тестове за коронавирус

Кипър е на първо място в ЕС по провеждане на тестове за коронавирус

/КРОСС/ Кипър е на първо място в ЕС по провеждане на тестове за коронавирус и има втория най-нисък процент на новооткрити случаи от извършения масов скрининг.

Здравното министерство на страната подчерта тези резултати в специално изявление, с което отговори на засилената критика в последните дни от опозиционни партии и граждански организации срещу управлението на пандемията от правителството.

Кипър е извършил най-много тестове в ЕС като дял от населението си през последната седмица – почти 41 000 теста на 100 000 жители, като откритите новозаразени са само 0,8% от тях.

Това сочат последните данни на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията, които кипърското здравно министерство подчертава в изявлението си.

В неделя бяха направени над 55 000 теста, при които са установени 470 нови случая.

Важен показател за справяне с пандемията е и че страната има едно от най-ниските нива на смъртност в ЕС.

Ваксинация продължава с „бързи темпове“

В същото време програмата за ваксинация продължава с „бързи темпове“, смята министерството.

Прилагат се трите лицензирани досега ваксини, а през тази седмица се очаква първата доставка на четвъртата ваксина на „Янсен”. Целта е над 60% от населението да бъдат обхванати до края на юни. 

До събота в страната са направени повече от 185 000 ваксинации (при 880 000 души население), като над 52 000 от тях се отнасят до прилагането на двете дози, отчита здравното министерство.

Кипър е изпълнил целта, поставена от ЕС, за приоритетно ваксиниране на възрастните хора. 82% от хората над 80 години вече са получили първата доза, а във възрастовата група 70-79 г. те са 76%.

Правителството е осигурило максималните количества, на които има право по споразуменията на ЕС, и е поръчало достатъчно ваксини за 2 млн. души, се казва в съобщението на министерството.

Увеличаването на броя на новозаразените през последните дни и забавянето на имунизационната кампания заради проблемите с ваксината на „АстраЗенека” предизвикаха силна критика от опозиционни партии и граждански организации срещу правителствената стратегия за справяне с пандемията.

„Общественото здраве не е поле за удовлетворяване на политическа целесъобразност, нито за дезориентация на гражданите от нашата обща цел“, заявява в своя отговор Министерството на здравеопазването на Кипър.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.