• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Великотърновският университет „Св. св. Кирил и Методий” отбеляза патронния си празник

Великотърновският университет „Св. св. Кирил и Методий” отбеляза патронния си празник

/КРОСС/ Днес университетът в старопрестолната ни столица отбеляза своя патронен празник в деня на светите равноапостоли братята Кирил и Методий.

 

 

Ректорът проф. д-р Христо Бонджолов поднесе венец на признателност към делото на светите братя Кирил и Методий от името на академичната общност на Великотърновския университет.

 

 

В аулата се проведе тържествено събрание на академичната общност, на което присъстваха академичният съвет и бившите ректори на университета доц. д-р Владимир Попов (1991-1995) проф. д.ф.н Иван Харалампиев (1999-2007), областният управител на Великотърновска област Людмила Илиева, кметът на старопрестолния град Даниел Панов, Великотърновският митрополит Григорий, декани, преподаватели, настоящи, бивши и бъдещи възпитаници, служители и гости на университета.

 

 

Приветствия към академичната общност поднесоха ректорът на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий" проф. д-р Христо Бонджолов, проф. д.ю.н. Атанас Семов, чл.-кор. на БАН и носител на Катедра „Жан Моне" на ЕС, преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски" и съдия в Конституционния съд на Република България.

 

 

Ректорът на ВТУ проф. Христо Бонджолов изтъкна в речта си, че „търновската алма-матер е достоен храм на знанието в духовната столица на България". „Това е нашият втори дом и мястото, от което сме тръгнали. Получили сме своите знания и винаги ще се връщаме, защото университетът е нещото, което трябва да ни обедини като общност. Ние трябва да задаваме темпото, трябва да сме достойни за нашите предци."

 

 

В словото си проф. Атанас Семов изтъкна, че „няма друг народ по света с официален празник, посветен на словото, просветата и духовността, защото това не е от мерак да си присвоим делото на светите братя просветители.Този празник е доказателство за дълбоко вкоренената в българската психология потребност за опазване на националната идентичност." В заключение на своята лекция пред академичната общност той сподели, че е „наш дълг да положим усилия за опазване на историческата памет, националната ни идентичност и патриотичното самосъзнание на българския народ. Веднъж, защото това е гаранция за оцеляването и въздигането на България, втори път, защото това е дългът пред предците, героите и децата ни. Народ, който може да роди толкова много и грамадни личности като българските възрожденци и революционери, е велик народ. Нужно е да опазим националната си памет, за да е имала смисъл саможертвата на героите ни и за да я има тяхната и нашата България."

 

 

Тържеството завърши с празничен богослов, отслужен от Великотърновския митрополит Григорий.

 

 

Областният управител Людмила Илиева пожела в поздравителен адрес до ръководството, преподавателите и студентите на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий" следното: „11 май е един от най-светлите празници в българския духовен календар. Ден, в който почитаме Първоучителите - светите братя Кирил и Методий, чието дело дава мощен тласък за развитие на европейската цивилизация. Като техен следовник Великотърновският университет „Св. св. Кирил и Методий" има всички основания да се гордее с постиженията си в образователния процес и научната дейност! Пожелавам ви да държите все така високо ниво и убедено да следвате мисията си, а именно да възхождате, просвещавате и възвисявате!"

 

 

Ученици от училищата във Велико Търново, поднесоха цветя на паметника на светите братя Кирил и Методий. Заедно със своите учители и родители те отдадоха почит към създателите и разпространителите на славянската писменост.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.