• 10 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8145
  •  GBP / BGN 2.2728
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Китай ограничава дипломатическите връзки с Литва заради Тайван

Китай ограничава дипломатическите връзки с Литва заради Тайван

/КРОСС/ Китай официално понижи дипломатическите си връзки с Литва до ниво "шарже д'афер ", съобщи Министерството на външните работи. Действието се предприема в знак на протест, след като Тайван откри де факто посолство във Вилнюс, предаде АФП.

Разрешението от страна на Литва Тайпе официално да отвори офис с името Тайван бе значително дипломатическо отклонение, което се противопостави на кампанията от Пекин, която се опитва да държи Тайван в изолация на световната сцена. "Китайското правителство трябваше да ограничи дипломатическите отношения между двете страни... за да защити своя суверенитет и основните норми на международните отношения", се казва в изявление на министерството. "Литовското правителство трябва да понесе всички последици, които произтичат от това", се казва в изявлението, добавяйки, че действията му "създадоха лош прецедент на международната арена".

Китай се противопоставя на всяка официална употреба на думата "Тайван", за да не придаде усещане за международна легитимност на самоуправляващия се демократичен остров, който Пекин възприема като част от своята територия и обеща един ден да го превземе. Пекин добави, че Литва е "се отказала от политическия ангажимент, поет при установяването на дипломатически отношения" с Китай, имайки предвид "политиката на единен Китай", при която страните официално признават китайското правителство над това на Тайван.

Тайван обяви, че ще отвори офиса през юли, което ще бъде първото му ново дипломатическо представителство в Европа от 18 години. Този ход предизвика яростен отпор от страна на Китай, който оттегли посланика си в Литва и поиска от Вилнюс да направи същото, което в крайна сметка се случи. Китай също спря товарните влакове за Литва и прекрати да издава разрешения за износ на храни.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.