• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Лампите за гел лак увреждат ДНК

Лампите за гел лак увреждат ДНК

/КРОСС/ От дълго време в света на индустрията за красота се говори, че при честа употреба ултравиолетовите лампи за маникюр могат да навредят и състарят кожата на ръцете. Въпреки това много любителки на салонния маникюр продължават да си правят процедури с гел лакове. Генетици съветват да не прекаляваме с модното увлечение, защото то може да доведе до промени в нашето ДНК, съобщи "Труд бг".

Лампите, които помагат за втвърдяването на лака за нокти, излъчват UVA - същите, които правят солариумите вредни. Подобно на ултравиолета от слънцето, и този от устройствата, ако влезе в клетките, ги прави химически активни. Все едно да пуснеш весел гост в апартамента, който веднага развеселява всички. Превъзбудените молекули започват да търсят с кого да взаимодействат в клетките и често посягат към най-свещеното - ДНК, обясняват генетици.

В ДНК цялата информация се записва от молекули от 4 вида: C, G, A и T. По време на излагане на лампа молекулите C и G, възбудени от ултравиолетовите лъчи, се превръщат в A и T. В резултат на това в генетичната инструкция възникват грешки и всички процеси в клетката се провалят: логистиката е изпратена на грешното място, ремонтите не се извършват навреме. Цялата тази бъркотия може да доведе до рак.

Това твърди статия за потенциалните опасности от ултравиолетовото лъчение, публикувана в сп. Nature Communications. В това проучване учените тестват как лампите за маникюр влияят на клетките и стигат до извода, че мутациите се случват много често, а жизнеспособността на клетките намалява с увеличаване на дозата радиация. Облъчването в продължение на 20 минути води до смъртта на 20-30% от клетките, а трикратното двадесетминутно облъчване - на 65-70% от тях.

Успокоението е, че резултатите, представени в изследването, са получени от „голи клетки", които не са защитени от роговия слой на кожата, който спасява от радиация. А и мутациите не винаги водят до рак. Те са необходима, но не достатъчна част за развитието на тумор. Засега тази статия просто насочва вниманието към факта, че няма нищо полезно в сушенето на лак с лампа и е по-добре да не се злоупотребява с него.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.