• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

17 млн. лв. ще отпусне МС за нова детска болница в Пловдив

17 млн. лв. ще отпусне МС за нова детска болница в Пловдив

/КРОСС/ С държавно финансиране ще започне строителството на нова детска клиника в Пловдив. Парите, които отпуска правителството, са близо 17 милиона лева. Това съобщи днес министърът на финансите Владислав Горанов. Заедно с председателя на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова и на комисията по здравеопазване в НС Даниела Дариткова днес той се срещна с ръководството на университетската болница „Свети Георги".

Детската клиника в Пловдив е една от най-натоварените и обслужва пациенти от цялата страна.

проф Карен Джамбазов - директор на УМБАЛ „Св Георги" - Пловдив: За съжаление, сградите, в които е поместена в момента детската клиника на Южна България са построени на практика едната през 36 година, а другата през 1982 година.

Инфраструктурата не отговаря на модерните медицински стандарти. Затова от болницата преценили, че вместо в ремонт за милиони е по-добре да се инвестира в изграждането на нов педиатричен и онкохематологичен комплекс. И той да бъде свързан с базата на болницата.

проф Иван Иванов - ръководител на Детската клиника: Със клиниките по УНГ, хирургия, детска хирургия, неврохирургия, образна диагностика, КАРИТ - всичко това ще се намира на 50 метра разстояние. Така че това е една съвременна болница.

Общата стойност на проекта е около 17 млн лева. Днес финансовия министър пое ангажимент средствата да бъдат осигурени от фискалния резерв.

Владислав Горанов - министър на финансите: Половинчати неща няма да правим...почти 17 милиона допълнителна парична вноска в капитала на търговското дружество, която ще послужи за ресурс за финансиране на инвестиционния проект.

В дарителска кампания за нова сграда на детската клиника в Пловдив ученици, родители и лекари за две години събраха близо 160 000 лева. А Менда Стоянова и Даниела Дариткова се ангажираха лично с търсенето на възможности за държавно финансиране.

Менда Стоянова: Бяхме доста настоятелни, граничещи с нахалство, но мисля, че каузата си заслужава.

Даниела Дариткова: Сега виждаме възможност да се реализира тази детска клиника към УМБАЛ "Св.Георги", която ще изпревари по реализация националната детска болница.

До края на годината се очаква да стартират и обществените поръчки за новата сграда на педиатричния комплекс, който ще разполага с повече от 100 легла.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.