• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Планът за справяне с COVID-19: Страната се разделя на 6 клъстера по области

Планът за справяне с COVID-19: Страната се разделя на 6 клъстера по области

/КРОСС/ Днес представиха Националния оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19.

Страната се разделя на 6 клъстера по области:

1 клъстър - Видин, Монтана, Враца

2 клъстър - Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе

3 клъстър - Силистра, Разград, Търговище, Шумен, Варна, Добрич

4 клъстър - София-град, София-област, Перник, Кюстендил, Благоевград

5 клъстър - Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Смолян, Кърджали, Хасково

6 клъстър - Сливен, Ямбол, Бургас

Този подход прави лесен и предвидим за хорта процеса за управление на кризата, уверен е премиерът. В момента все още нищо няма да бъде затваряно но само дни ни делят от сериозна Омикрон вълна, смята Кирил Петков.

Затова и днес се представя този нов модел за управление на кризата базиран на спецификите на Омикрон варианта, на конкретни научни данни и математически модели.

"Освен интензивните легла подходихме практично по области и там, където има области с малко интензивни легла, да се вливат в области с повече и така намалява рискът за затваряне на области с по малко интензивни легла.

Според показаната от премиера карта страната е разделена на 6 клъстера по области, в които в реално време ще се следят ситуацията и необходимите мерки

"Тази карта ще бъде представяна на българското население всеки ден, така че не само да се покаже докъде сме стигнали, а и какво се очаква в следващите 5 дни. Това означава, че ще има ниво на прогноза, така че всяко семейство и всеки бизнес да може да планира какво се случва през следващите дни. Като много важен елемент в тази програма той определи и поставянето на децата особено на учениците от 1 до 4 клас, като приоритет, защото данните сочат, че неприсъственото обучение води до дезаинетресованост от връщане на присъствени занимания.

Мерките в плана включват 4 етапа като във всеки от тях посещението в училище, особено за малките деца, е приоритет.

Първите три етапа са съответно при 50, 60 и 70 процента запълняемост на леглата и съответно мерки, сходни с тези в момента", обясни Петков.

Етап 4 е критичният етап - 80 процента запълнени легла и опасност хора да нямат достъп до тях. Тогава ще се затворят бизнеси в сферата обслужват хора без храни и аптеки. Според картата днес, в северен централен клъстър има опасност за навлизане в етап 4, всички останали обаче са на етап 1.

10 мерки за подкрепа на бизнеса и хората също фигурират в новия план.

Здравният министър Асена Сербезова подчерта, че важен елемент в плана е предвидената координация между всички министерства .

"Данните на национално ниво да бъдат разпределени на регионален принцип и да имаме три до пет дена за обявяване на мерките. Затова се прави този модел математическо моделиране, да не изпадаме в ситуация, в която в рамките на 24 часа да бъдат налагани някакви мерки", обясни тя.

Сербезова каза още, че наред с броя заети интензивни легла внимателно ще се следи и броят на заболелите сред медицинския персонал.

Образователният министър наблегна на важни проблеми, свързани с изострянето на мненията между родителите за присъственото и неприсъствено обучение и също за все по-често наблюдаваната загуба на мотивация на учениците да се върнат присъствено в клас. Затова Николай Денков помолил за нов подход:

"Затварянето на училищната мрежа да се случва там където вече основната грижа е грижата за здравето на децата и учителите".

Както и досега, ако в дадена паралелка се появи ученик с позитивен PCR или бърз тест от лаборатория - цялата паралелка IE карантинира, обясни още министърът

"Целта на тази стратегия е да подобрим диалога. Да представим числа и статистика. Има данни на националната система, според които 90 процента от хората, които стигат до интензивни грижи, са неваксинирани. Кампанията трябва да е насочена към отворен принцип. Още нежно важно - ковид е с дълготрайни последици. Ще включим в кампанията и много фармацевти и медицински специалисти на бременни жени, родили здрави деца", обясни здравният министър.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.