• 11 Авг 2022 |
 •  USD / BGN 1.8919
 •  GBP / BGN 2.3125
 •  CHF / BGN 2.0138
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 21°C

Излезе книгата „Сравнителни политически системи“

Излезе книгата „Сравнителни политически системи“

/КРОСС/ Излезе книгата „Сравнителни политически системи“ с автор проф. д-р Георги Янков, основател и дългогодишен ръководител на катедра „Политология“, заслужил професор на УНСС, понастоящем директор на Центъра за политологични изследвания. Книгата е плод на дългогодишни изследвания и продължение на предходното мащабното изследване „Политологичната мисъл от древността до наши дни“.

Според автора политиката е важна и сложна човешка дейност. „Още Сократ и Платон са смятали, че държавното управление е една от най-сложните човешки дейности, която повече от всяка друга предполага съответно образование, възпитание и посвещаване. И тук се натъкваме на едно парадоксално противоречие: една от най-сложните и значими човешки дейности се упражнява (с известни изключения) от хора на средно, а в редица случаи и под средното интелектуално равнище. Това е едно от фундаменталните противоречия на политическата дейност, което по-скоро се задълбочава от началото на XXI век“, смята проф. Янков.

В книгата авторът изяснява същността и смисъла на политиката. Той обръща внимание, че цел на истинската политика е постигането на "общото благо", да създава ефективни и справедливи правила за функциониране на публичната сфера, да създава и прилага управленски стратегии и конкретни публични политики, да управлява неравенствата в обществото, да решава конфликти и др.

Най-много място в книгата е отделено на сравнителния анализ на парламентарните, президентските и полу-президентските системи на управление. Засегнати са и особености на българската система на управление. „Един от големите съвременни политолози и конституционалисти Морис Дюверже смята, че Конституцията на

Република България от 1991 г. "обединява най-доброто и най-лошото в съвременната представа за парламентарен режим". Според него един най-добрите ѝ елементи е прекият избор на президент и неговата позиция на "регулатор и върховен арбитър".

Българският държавен глава се избира пряко от гражданите, подобно на президентите в полупрезидентските републики. По този начин избран президент, би следвало да упражнява реално конституционните си правомощия. Но действителната власт на държавния глава освен от конституционните си правомощия зависи и от редица други обстоятелства“, обяснява проф. Янков.

Книгата „Сравнителни политически системи“ се състои от 3 раздела: Теоретико- методологично въведение, Исторически политически системи и Съвременни политически системи, с общо 16 глави.

В обръщение към проф. Янков по повод издаването на научния труд президентът Румен Радев посочва: „Вярвам, че книгата Ви и изследванията Ви, познати в България и по света , наред с поколенията студенти на основаната от Вас катедра „Политология“, са постижение, което Ви дава повече от заслужено право на удовлетворение и гордост“.

Проф. Янков има над 190 публикации, както и първото по рода си рейтингово изследване в България „Най-успешните български министър-председатели (1879-2009)“.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2022 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.