• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Крум Зарков: Новият Избирателен кодекс позволява извращения с изборния процес

Крум Зарков: Новият Избирателен кодекс позволява извращения с изборния процес

Нито един експерт, нито една организация не е казала една добра дума за направените предложения

/КРОСС/ „Този закон не бива и не трябваше да се казва Закон за изменение и допълнение на Изборния кодекс поради простата причина, че Изборният кодекс нямаше нужда да бъде изменян. Той трябваше да бъде само допълнен и то в няколко конкретни параметри, които няколко пъти изразявахме през последните месеци. Трябваше ясен ангажимент на Министерския съвет към придобиването на нови машини за гласуване и да бъде записано, че тези машини се купуват, а не наемат. Трябваше ясно да се каже кой сертифицира и кой съхранява машините". Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България" Крум Зарков от парламентарната трибуна.
Той подчерта, че този закон е трябвало да се казва Закон за допълнение на Изборния кодекс и да бъде кратък и ясен. Зарков е убеден, че по този начин е щял да бъде приет с голямо мнозинство по простата причина, че всички тези решения са изговаряни и изписвани в различни доклади, включително от ЦИК, през годините.
„Ние не тръгваме от никъде, тъй като в последните години имаше експерименти за провеждане на машинното гласуване. И от тези експерименти бяха извадени определени изводи и те можеха да се реализират в Закона. Единственото, което трябваше, за да се случи това, е да има искрено желание за машинно гласуване", отбеляза социалистът. Според него вместо тези няколко ясни параметри, Министерският съвет тотално се е извадил от процеса за придобиване на машините, а въпросите дали да бъдат наемани или закупувани машите, въпросът с институциите, ангажирани с тяхната проверка и сертификация, не се решават.
„Институциите, представени в правна комисия, категорично обясниха, добронамерено, че не бива да бъдат ангажирани в този процес. Чуваемост - нула. Нито един експерт, нито една организация не е казала една добра дума за направените предложения. Въпреки това се гласува на инат - защото някой е казал, че трябва да мине. Този Закон за изменение на Изборния кодекс ще се превърне в закон, позволяващ извращение с изборния процес", завърши Крум Зарков.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.