• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Румяна Коларова: Отказът от въвеждане на хартиена бюлетина ще донесе още по-големи щети

Румяна Коларова: Отказът от въвеждане на хартиена бюлетина ще донесе още по-големи щети

/КРОСС/  „Би могло да се интерпретират всичките тези радикални ходове за законови промени и като заплаха. ГЕРБ може би искат да покажат на „Продължаваме промяната" и на „Демократична България", че могат да бъдат радикално десни. По този начин да ги накара да тръгнат към диалог", каза  по Нова нюз проф. Румяна Коларова.

Тя смята, че в момента всички партии търпят щети. При променените правила ДБ и ПП ще имат ще имат по-малък брой гласове. Отказът от въвеждане на хартиена бюлетина във всички секции ще донесе още по-големи щети, каза Коларова.

„Партиите, които подкрепиха този законопроект нямат истински намерения да участват в разговори за сформиране на правителство. Тяхната цел е предсрочни парламентарни избори", каза в същото предаване доц. Милен Любенов.

„ГЕРБ вече за месец и половина не са провели съществени разговори за сформиране на правителство", каза той.

„Видими са опитите на ГЕРБ да направи коалиция с ПП и ДБ или да ги ангажира в общо управление, защото понесоха тежки имиджови щети и се опитват да се легитимират чрез тях в публичното пространство. Но такова управление би имало щети върху ПП и ДБ", смята Любенов.

По думите на Коларова има спекулация с твърдението с изборната умора.

Любенов смята, че технологията на гласуване е съществена за партиите, които са свикнали да контролират вота.

„Вотът може да бъде контролиран и с машини. Цялата идеологема, че ако има хартиени бюлетини невалидните бюлетини са прекалено много се опроверга. Невалидните бюлетини много често са тези, които избирателя сам прави невалидни. Затова относителният дял е 3%, което е в рамките на нормална грешка", каза Коларова.

Тя е на мнение, че ГЕРБ иска да запази имиджа си на диалогична партия. Ако има взаимодействие ще е по-скоро по другите въпроси, които са много по-съществени, а не Изборния кодекс, допълни Коларова.

„Няма човек в ГЕРБ, който не е наясно, че ще претърпят щети, ако направят коалиция с БСП и ДПС", каза тя.

Коларова смята, че единствения начин да се предотврати контролирания вот е с преброителни центрове. Тя смята, че твърдението, че машините предотвратяват контролирания вот не е правилно.

Според Любенов партиите трябва да се занимават със съставяне на правителство, а не с Изборен кодекс.

„Ако Изборният кодекс и машинното гласуване даваха предимство на ПП те трябваше да спечелят и тези избори, а те ги загубиха", каза Любенов. Коларова запита: „Какво предимство дава манипулирането на вота на ГЕРБ, които няколко пъти губят изборите и след това ги печелят?"

Коларова каза, че всички международни организации винаги са оценявали изборния процес като най-демократичния елемент от политическата уредба. „Изведнъж на едни партии им хрумна, че точно изборите са най-лошото нещо в българската демокрация", каза тя.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Жалка герберунгелка е Коларова .

20.11.2022 10:44:25

Анонимен

Вече два пъти обяснявам как при преброяването лесно и прозрачно няма да има никаква фалшификация, което професори и политици не го отхвърлят, но и не искат да го приложат. Видяно лично как се осъществява в Албания и от тогава там няма и стон от претенции. Състои се в следното. Бюлетините от изборната урна една по една се поставят на добре осветен плот, над който на стойка е закрепен цифров и всяка бюлетина се заснема, записва в протокола и паметта остава са справка. Осен това се показва на монитор, обърнат към залата от наблюдатели и при някаква нередност, която я прави недействителна, проблемът се посочва с показалка. Просто и евтино и достъпно.

19.11.2022 15:35:45

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.