• 06 Дек 2025 |
  •  USD / BGN 1.6795
  •  GBP / BGN 2.2411
  •  CHF / BGN 2.0885
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 0°C

Българска комбуча впечатлява на световно ниво

Българска комбуча впечатлява на световно ниво

/КРОСС/ Комбуча, или така наречената "жива напитка", се произвежда и в България. Тази впечатляваща напитка, ценена от любителите на здравословния начин на живот, е открита от русенци, които я приготвят сами у дома.

След като се вложат необходимите компоненти, основният от които е комбуча гъбата, са нужни 13-14 дни ферментация, за да се получи готовата напитка. Това всъщност е една традиционна рецепта, по която всеки, който има комбуча гъба, може да си приготви домашна комбуча.

Повече от три години Гергана и Мирослав правят комбуча у дома заради нейните полезни свойства. Първата си гъба получили като подарък от Испания.

„Когато я получих, не проявих кой знае какъв интерес. Дълго време стоя в хладилника, но когато си направих напитката, се влюбих - и до ден днешен си я пия", споделя Игнатова.

Най-важното условие за домашна комбуча е да разполагате с правилната гъба. Иначе рецептата е проста.

„Основата е чаена - може да бъде със зелен или черен чай. Интересното е, че в първата фаза на ферментацията се слага захар, но гъбата комбуча взаимодейства със захарта и така се образуват пробиотици. Те са полезни за балансиране на pH-то на микробиома и обогатяване на полезната чревна флора. Много хора обаче бъркат комбуча гъбата с оцетната", обяснява Гергана.

Напитката е истинска пробиотична бомба, богата на млечно-кисели бактерии - подобно на добре познатия на българите зелев сок.

„Тези бактерии присъстват в много ферментирали храни - в зеленчуците, киселото зеле, туршиите. Това е най-добрият вариант за естествено поддържане на баланса в организма", допълва тя.

Вдъхновени от положителния ефект на комбучата, Гери и Миро започнали да я споделят с приятели и близки, като добавяли и различни вкусове по собствен вкус - ябълка, праскова и други плодове.

Интересен факт е, че комбуча гъбата расте според размера на съда, в който се отглежда - колкото по-голям е той, толкова по-голяма става и самата гъба.

С времето гъбите ставали все повече, и така спонтанно Гери и Миро решили да започнат собствено малко производство, което наричат "завод за двама".

„Гъбата престоява в специални съдове, като температурите се следят денонощно в нашия ферментационен комплекс. Когато се достигне нужната температура, започва процесът на филтрация", споделя Мирослав.

Домашно създадената им напитка привлича международно внимание, което им носи номинация за участие в световно първенство в Барселона.

„Измежду 4000 производители от цял свят, две от нашите напитки бяха избрани да участват", разказва той.

„Ще се състезаваме в две категории с едни от най-силните ни продукти, които вярваме, че ще впечатлят журито", допълва Гергана.

Нова телевизия, „Събуди се"

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Stefan P.

Комбучата им марка GUT2BE много е вкусна и много помага след преяждане . Препоръчвам

19.05.2025 21:57:00

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2025 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.