• 28 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Икономист: Твърде възможно е лятото да имаме спад на цените на електроенергия за бита

Икономист: Твърде възможно е лятото да имаме спад на цените на електроенергия за бита

/КРОСС/ Твърде възможно е лятото да сме в ситуация, в която трябва да мислим не как да удържим поскъпване, а дали няма да имаме спад на цените на електроенергия за бита. Това каза икономистът Лъчезар Богданов в предаването „Говори сега" по БНТ.

Това е напълно възможно да се случи заради успокояването и нормализирането на доставките на природен газ, уточни той. В последните няколко месеца спадат и цените на въглеродните квоти.

МВФ излиза с много препоръки за икономическото и социално развитие на България. „Това са структурни реформи, които променят средата така, че в следващите години да имаме по-добър живот, по-добър растеж, да сме по-привлекателни за светъл бизнес. Но пропускат нещо важно - за по-бедна, изостанала, догонваща икономика е добре да има данъчна система, в която тези, които инвестират, които са предприемчиви, които привнасят ново знание, нови технологии, активно участват в икономическия живот, създават стойности и позволяват да се постигне бърз икономически растеж, върху тази група от обществото и тези дейности е по-добре данъчната тежест да е по-ниска за сметка на други, например хазарт", коментира Лъчезар Богданов.

Икономистът Румен Гълъбинов обясни, че от 1 юли започва процесът на либерализация, който ще приключи през 2026 г. „Тогава ще има някакво изменение за всички битови потребители, но не е сигурно дали то ще бъде нагоре, или надолу. Оказва се, че през последните шест месеца вносният ток не е толкова по-скъп. Всъщност се оказа, че в определени часове този ток може да бъде по-евтин, отколкото би се произвел в България, включително от въглищните централи", коментира той.

Единият милиард от Фонда за сигурност на електроенергийната система е необходим, за да се балансира системата между производители и снабдители, посочи икономистът. „Той трябва да послужи като компенсационен механизъм. За да можем да придобием една допълнителна ликвидност на този пазар, трябва поне временно да има компенсационни механизми, за да може от ден напред да стане седмица или месец напред", обясни Гълъбинов.

Той коментира препоръката на МВФ за премахване на плоския данък и преминаване към прогресивен. „Ако влезем в еврозоната 2025 г., България може да се окаже, че е в компанията на всички останали държави, които са с прогресивно подоходно облагане."

БНТ, „Говори сега" 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.