• 01 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8248
  •  GBP / BGN 2.2881
  •  CHF / BGN 1.9984
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Министър Комитова инспектира незаконно строителство по трасето на АМ "Хемус"

Министър Комитова инспектира незаконно строителство по трасето на АМ "Хемус"

За да се строи, трябва да има издадени разрешителни след процедури от над 50-60 институции, а това би отнело 3-4, дори 5 години, според служебния министър

/КРОСС/ Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова в сряда инспектира на място строителството на магистрала „Хемус". Тя и представители на МРРБ представиха нагледно начина, по който са изразходвани плащания за пътя.

Министър Комитова показа на журналисти как преди няколко дни е започнал незаконен строеж, очевидно с цел имитиране на дейност.

За участък 6 край село Куцина, община Полски Тръмбеш, съгласно доклада на Сметната палата са платени авансово около 95 млн. лева.

Когато министър Комитова и журналисти от Велико Търново пристигнаха на място, на разчистен терен сред царевични ниви бяха струпани огромно количество строителни машини и камиони.

"Тази техника не е докарана тук, за да работи, а за да се покаже", категорични са представителите на МРРБ.
По думите на министър Комитова, за да се строи трябва да има издадени разрешителни след процедури от над 50-60 институции, а това би отнело 3-4, дори 5 години.

"Солидната сума е преведена преди доста време. Тогава фирмите, които са получили парите не са имали разрешителни за строеж. Не са им издадени такива, защото не са внесли съответните документи. Господата очакват от МРРБ да разреши строителството, но ще мине много дълго време. Те много добре знаят, че едни 90 млн.лева са дадени за нищо и сега, за да ги оправдаят правят цирк с много машини и с 30-тина крещящи работници, които казват, че искат работа. В случая обаче не става дума за работа, реално не са дошли да работят, защото са на паркинг и правят цирк", разясни говорителят на служебния кабинет Антон Кутев.

По думите му казусът е в ръцете на прокуратурата и тя трябва да се намеси много бързо.

"Прокурори вече влязоха в "Автомагистрали", която е дала тези милиони. Но прокуратурата трябва не само да се намеси, да прибере и да засекрети документите по казуса, а да направи така, че накрая парите да се върнат обратно в държавния бюджет, а виновните да влязат в затвора. Трябва да се установи дали преведените пари се харчат за това, за което са дадени. Според мен тези средства са дадени не, за да бъдат вложени, а да бъдат отклонени, но това ще го установят компетентните органи", допълни Кутев.

Той обяви, че ще помоли министър Комитова да изпрати искане до НАП да бъдат проверени банковите сметки на фирмите изпълнителки.

"Ще бъде много тежко ако се окаже, че към днешна дата тези пари не са по въпросните сметки. Дано да се окаже, че щом МРРБ е дало сумата на "Автомагистрали", а от там са преведени на фирмата. Много ще се радвам ако тези пари са по фирмената сметка, за да може те отново да бъдат върнати на гражданите на България", заяви още Антон Кутев.

Според министър Виолета Комитова не е редно да се замразява строителството на АМ "Хемус".

"Трябва да завършим всички ПУП-ове, защото трасето е разделено на много лотове, да приключим всички отчуждителни процедури, да се направят технические проекти, да се изкарат разрешения за строеж и да се върнем към нормален строителен процес на всички участъци от АМ "Хемус". За магистралата и за други пътни трасета са раздадени авансово около 1,5 млрд.лева", каза министър Комитова.

Докато тя обясняваше ситуацията пред журналисти, работници скандираха: "Искаме работа!" и "Оставка!".

"Тази техника е част от договора за наем на машини от "Автомагистрали", която ще участва в изпълнението на националния стратегически обект АМ "Хемус". Става дума за отсечка от 32 километра на лот 6. Машините бяха доставени на това място с писмо за мобилизация и специални режими на транспортиране", заяви представител на фирмата "Европейски пътища".

"Много от дейностите по трасета са извършвани без да е уведомявана АПИ. Пътната агенция е прескачана многократно като стопанин и основна фигура в тази система. Погазвани са правила, норми, разпоредби и хора", сподели Апостол Минчев, председател на УС на АПИ.

Директорът на РДНСК-велико Тръново Петя Комитова добави, че проверката на място е установила, че има извършено незаконно строителство с направени насипи. Ще бъде разпоредено незабавно да теренът да бъде възстановен.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Как така ББ непрекъснато бе по магистралите и ги инспектираше и не откри нередности при изграждането.

09.06.2021 23:55:49

Ужас, благодарение пак на Мутрата!!!

България изпуска първите коронасубсидии заради Борисов 09.06.2021 admin Начална горе, Политика 0 33 SHARES Share Tweet Председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен съобщи вчера пред Европарламента в Страсбург, че идната седмица ЕК ще започне да одобрява националните планове за въстановяване и устойчивост, въз основа на които ще бъдат отпуснати субсидии и нисколихвени кредити за преодоляване на кризата от пандемията. „Парите ще започнат да текат през следващите седмици“, каза тя. Става дума за пускане в действие на фонд от 800 млрд. евро, от които на България се полагат безвъзмездно 6,217 млрд. евро. Португалската министърка по европейските въпроси Ана Закариас обяви като представителка на страната председател на Съвета на ЕС, че първите държави, чиито планове бъдат одобрени, ще получат много бързо до 13% авансови плащания от полагаемите им се средства. Но България няма да бъде сред тях, защото не се справи със задачата да подготви годен за европейските изисквания план. Фон дер Лайен не назова първите държави получателки, но според базираното в Брюксел електронно издание „Политико“, което се позовава на европейски дипломати, вероятно това ще бъдат Португалия, Испания, Дания и Гърция. Друго брюкселско издание – „ЕЮ Обзървър“ – посочва, че 23 държави са представили плановете си в срока до края на април, докато четири не са успели. Това са България, Естония, Малта и Нидерландия. Правителството на премиера Бойко Борисов, който обичаше да твърди, че на него не са спирани еврофондове, не се справи със задачата и я преотстъпи на служебното правителство на Стефан Янев. Запитан от в. „Сега“, служебният вицепремиер по еврофондовете Атанас Пеканов каза, че е заварил „чернова на план“. Тя била върната от Еврокомисията с много забележки – като се започне от „липса на амбиция“ (конкретни проекти в отговор на стратегическите цели на ЕС за зелен преход и дигитализация) и се стигне до „липса на устойчивост на здравната система“. Според Пеканов администрацията сега работи денонощно, за да успее до юли да внесе плана в Брюксел, защото след това започват едномесечните отпуски на европейските институции.

09.06.2021 23:26:44

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.