• 14 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8118
  •  GBP / BGN 2.2736
  •  CHF / BGN 1.9990
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Арх. Виолета Комитова: Необходими са 25 години за обновяване на целия сграден фонд в държавата

Арх. Виолета Комитова: Необходими са 25 години за обновяване на целия сграден фонд в държавата

/КРОСС/ Необходими са 25 години за обновяване на целия сграден фонд в държавата и това ще струва около 1,5-2 милиарда годишно. Това каза бившият министър на регионалното развитие арх. Виолета Комитова в предаването „Говори сега" по БНТ.

По този начин можем да спестим, тъй като сградите консумират 40% от общото потребление на електроенергия в държавата. „Ако санираме всички сгради, бихме могли да си намалим енергийното потребление с 20%", поясни тя.

Според нея основната грешка, допусната по отношение на сегашната програма за саниране, е в комуникацията, че отпуснатите 1,1 милиарда ще са достатъчни за санирането на не повече от 1000 сгради. „В тази група чакат много граждански сдружения от 2015 и 2016 г., когато с националното саниране за 2 милиарда бяха направени 6000 сдружения. На всички беше обещано, че ще бъдат санирани, а парите стигнаха само за 2000 сгради. От тогава чакат 4000 сдружения. И трето, кметовете и гражданските организации имат основания да се съмняват в някои неща от програмата", обясни арх. Комитова.

Тя посочи няколко грешки в програмата. „Сградите, които бяха класирани, са класирани на базата на сертификат за енергийни характеристики, изготвен от лицензирани фирми. Този сертификат обаче не подлежи на контрол, т.е. каквото са написали съответните фирми, това е единствената истина от последна инстанция. Разбрах, че вече са дадени 1200 сертификата в Агенцията за устойчиво енергийно развитие, която е на подчинение на енергийния министър, защото той дава разрешителните на фирмите. При толкова много милиони и при такава конкуренция трябваше да се въведе междинна мярка контрол върху сертификатите. Втората грешка, която е заложена в тази програма и в целия български инвестиционен процес, са цените. Всеки автор на сертификата си слага цени по негово усмотрение, защото по принцип няма единни цени за фасадна изолация, за хубава дограма, която да постига необходимите енергийни характеристики", обясни арх. Комитова.

БНТ, „Говори сега"

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Другарко процеса е толкова бюрократизиран, че парите отиват в голяма степен в джобовете на правилните консултанти, а не за самото саниране, да не говорим, че стиропор и евтина ПВЦ дограма не правят саниране...Всичко е Пунтамара и кражба на пари. Изготвяне на енергиен паспорт без да е обследвано нищо, това е масова практика....

22.01.2024 09:53:58

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.