• 28 Март 2023 |
 •  USD / BGN 1.8155
 •  GBP / BGN 2.2271
 •  CHF / BGN 1.9806
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 1°C

Учени разкриха мистерията на геометричните фигури в солните пустини

Учени разкриха мистерията на геометричните фигури в солните пустини

/КРОСС/ Пресъхващите солени езера са покрити с неправилни многоъгълници, оградени от солни стени, но винаги с приблизително еднакъв размер. Такива фигури се образуват поради бавното смесване на течности с различна плътност с образуването на конвекционни клетки, подобни на гранулите на повърхността на Слънцето.

Досега нямаше надеждно обяснение за този процес. Сега са успели да го открият учени от Великобритания и Германия, чиято статия е публикувана в списанието Physical Review X. Оказва се, че пресъхването на солените езера на Земята наподобява движението на плазмата на Слънцето.

„Природата ни е дала ярка и завладяваща загадка, която стимулира любопитството и примамва да намерим решение - казва Яна Ласер, един от авторите на новата работа. - Въпреки че все още няма пряко приложение на това знание." Чрез комбиниране на теренни наблюдения и компютърни симулации Яна Ласер и нейните колеги описали следния механизъм за формиране на многоъгълниците.

Течността на повърхността на езерото се нагрява от слънцето и се изпарява, което води до увеличаване на съдържанието на сол в нея. Колкото по-висока е концентрацията на сол, толкова по-голяма е плътността на разтвора, затова това той има тенденция да потъва надолу. И обратно - по-малко концентрирана и плътна течност отдолу се издига към повърхността.

Това води до образуването на конвекционни клетки с диаметър малко повече от метър: в центъра на всяка от тях се издига по-малко плътен разтвор и по-концентрираната течност се утаява по краищата. В резултат солта се натрупва по периметъра на такива клетки и изсъхвайки, образува бразди. Любопитно е, че подобни конвекционни процеси, свързани със смесването на гореща плазма, водят до появата на характерни гранули на Слънцето (и на други звезди).

Учените успели да симулират тези механизми в лабораторни експерименти. Освен това те демонстрирали образуването на многоъгълници с помощта на заснемане в Долината на смъртта в Калифорния. Скоростта на този процес и размерът на получените фигури са в добро съответствие с предсказанията, дадени от новия модел.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2023 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.