• 22 Юли 2024 |
 •  USD / BGN 1.7960
 •  GBP / BGN 2.3206
 •  CHF / BGN 2.0188
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 23°C

Тракийски боен птицеглав кораб плава във водите на язовир "Копринка"

Тракийски боен птицеглав кораб плава във водите на язовир "Копринка"

/КРОСС/ Птицеглавият тракийски боен кораб, който в продължение на три сезона беше сглобяван на бреговете на язовир „Копринка" край Казанлък, беше пуснат на вода. За целта бе организирана и специална демонстрация на тракийски и египетски бойни облекла и бойни техники на вода.

Корабът е изработен по поръчка на Община Казанлък, която ще го използва като туристическа атракция. Целият ветроход е направен по древна технология използвана и преди 3200 г., разказа ръководителят на авангардния проект, Атанас Димитров. По думите му плавателният съд се прави по модел на известните в световната археология птицеглави кораби, наричани още слънчеви ладии, изобразени на прочутия барелеф от гробницата Мединет - Хабу на Рамзес III в Долината на фараоните в Египет. Демонстрациите бяха направени от 8 курсанти от Висшето военноморско училище във Варна ръководени от капитан III ранг Тодор Коритаров, главен асистент в катедра „Експлоатация на флота и пристанищата". Курсантите участваха и в подготовката и пускането на вода на плавателния съд. „По време на престоя на язовир „Копринка" курсантите се запознаха с различни древни умения свързани с морската експериментална археология и установени чрез нея. Корпусът на кораба е изцяло приключен, както и всички останали подвижни елементи. Има готовност за регистрация на този плавателен съд. Той е дълъг 20 метра, направен от над 300 елемента и е изграден само от дърво, без нито едно парче метал. Беше показано и как приблизително са изглеждали древните тракийски войни, които са плавали на корабите, базирани на релефа на гробницата Мединет Хабу. Техните оръжия и специфични аксесоари. На събитието присъства и мореплавателят Дончо Папазов, който подчерта, че Казанлък за него е свещено място, защото това е родният град на неговите деди: „Подобна е и връзката ми с морето и водите. Итова, че присъствам на пускането на вода на тракийски кораб отпреди близо 3 200 години близо до Казанлък и тракийския град Севтополис означава много за мен." Дончо Папазов изрази и своята увереност, че Казанлък има бъдеще в туризма, бъдеще има и тракийският боен кораб, който е изработен по поръчка на Община Казанлък, която ще го използва като туристическа атракция.

„Всичко по кораба е изпълнено по правилата на експерименталната морска археология", подчерта Атанас Димитров. Поради тази причина и цялото оборудване на екипажа, както и неговото снаряжение е от бронзовата епоха - 1783 г. Пр.Хр. При бъдещи демонстрации в самия кораб ще има съдове за храна, храната ще бъде същата като на траките. Предвижда се корабът по вода да стига и до мястото, където в древността се е намирал тракийският град Севтополис. При направената справка от структурата на Севтополис се оказва, че е построен на левия бряг на древната река Тонзос, използвана от речни кораби до Кабиле и Бяло море. 247 метра стена от югозапад, 120 м. от север и 170 м. от югоизток, която завършва с естествен ров към реката. Точно тук са акустирали речните кораби за товарене и разтоварване на стоки. Височината на стената е била 4,50 м. Птицеглавият кораб в Копринка е единствен по рода си в света, защото самата изработка е направена по всички правила на морската експериментална археология, смята ръководителят на екипа. Очаква се тракийският кораб да се превърне и в новата туристическа атракция в Долината на тракийските царе.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.