• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Турски военен кораб е отправил предупреждение към гръцки изследователски кораб

Турски военен кораб е отправил предупреждение към гръцки изследователски кораб

/КРОСС/ Турски военен кораб е отправил предупреждение към гръцки изследователски кораб, за да не му позволи да навлезе в териториалните води на страната. Това съобщиха от Министерството на отбраната в Анкара, пише Kathimerini.

Инцидентът се случва година, след като напрежението в Източното Средиземноморие заплаши да ескалира в открит конфликт между съседите и съюзниците от НАТО.

Проучвателният кораб Nautical Geo се е изправил пред фрегата „Оруч Реис" при опит за влизане в континенталния шелф на Турция, съобщават още от министерството.

„Въпросният кораб беше предупреден по радиото да не влиза в турския шелф. Нямаше физическа намеса", се казва още в съобщението на Министерството на отбраната.

Анкара осъди „незаконната, провокативна и експанзионистична инициатива на Гърция" под прикритието на научни изследвания и заяви, че Турция е „решена да защитава своите права и интереси".

Министерството не съобщава кога се е случил инцидентът, но услугите за морско проследяване дават информация, че плаващият под флага на Малта Nautical Geo е акостирал в сряда в пристанището на Ираклио на остров Крит.

В кулоарите на Общото събрание на ООН гръцкият външен министър Никос Дендиас информира европейските си колеги относно действията на турски военни кораби. Според дипломатически източници Дендиас, е споделил на колегите си за „неприемливия ход" на турския военен кораб, който е „тормозил" кораба под флага на Малта, докато той е провеждал научни изследвания в гръцкия континентален шелф - съгласно гръцко-египетската морска сделка от 2020 г. - в район на 10 морски мили източно от Крит.

Гърция и Турция се състезават за проучване на запасите от газ в Източното Средиземноморие на фона на продължителен спор за съответните им териториални води.

Миналата седмица Атина издаде предупреждение, че Nautical Geo ще работи в близост до източния бряг на Крит.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.