• 23 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Превръщат Велека в кариера за инертни материали

Превръщат Велека в кариера за инертни материали

/КРОСС/ В пореден сигнал до Екоминистерството от Дирекцията на парк "Странджа" алармират, че животът в река Велека и крайбрежието й са заплашени. Причината е добив на пясък и чакъл от нея. Затова парковата администрация настоява да се спре незабавно превръщането на Велека в кариера за инертни материали и да бъдат ревизирани разрешителните издадени от Басейнова дирекция - Варна, съобщи БНТ.
Случайни неща няма - търсенето на материали за строителство по крайбрежието е голямо. Повече от 10 години продължава изгребването на инертни материали от река Велека, коритото и поречието на реката са абсолютно обезобразени.
Самата пресевна инсталация е в близост до село Кости. Местните хора разказват, че пътищата са унищожени от камионите, които постоянно изнасят ценния строителен материал.
"Всичкият инертен материал - чакъл и пясък - е изнесен от коритото на река Велека, а колко е изнесено през периода от 10 години, никой не знае", разкри местен жител.
Тежката техника за изгребване на пясъка безвъзвратно е променила ланшафта на парковата територия, унищожила е земяна на частни имоти.
Както виждате правят потстъпи към коритото на реката, издълбават с багери по дълбочина 2,3 метра, получават се едни кратери, които не могат да бъдат запълнени. Виждате каква голяма денивелация има и от двете страни , има 4, 5 , а някъде и 6,7 метра потъване на коритото", обясни Петко Нанчев - и.д. директор на ПП "Странджа"
Кой знае защо от Басейнова дирекиця Варна не са отчели , че според Закона за защитените територии, опазването на природата в парковете има предимство пред другите дейности. И не е почистване на коритото, а добив на полезни изкопаеми по открит способ, което е абсолютно забранено в защитени територии. Така се уврежда цялата екосистема - убежищата на рибите , редки растителни и животински видове.
"Аз ще изискам порверка от РИОСВ и проверка в Басейнова дирекция за издаване на разрешителното", обеща Искра Михайлов, министър на околната среда и водите.
Всички погледи са вперени по морето, а какво става в сърцето на Странджа остава малко в страни - жалват се местните хора. А тази година и водата е малко, което е още по-опасно за реката - притеснени са от парковата дирекция.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.