• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Елеонора Митрофанова: Русия винаги е отворена за взаимноизгодно и конструктивно сътрудничество

Елеонора Митрофанова: Русия винаги е отворена за взаимноизгодно и конструктивно сътрудничество

/КРОСС/ Русия винаги е отворена за взаимноизгодно и конструктивно сътрудничество с всички заинтересовани страни не само в Космоса, но и на Земята. Това каза посланикът на Русия в България Нейно Превъзходителство Елеонора Митрофанова в поздравление по случай Деня на космонавтиката, публикувано на страницата на Руското посолство във Фейсбук.
Ето какво още каза тя:

„Уважаеми български приятели и наши сънародници, от все сърце ви поздравявам с Деня на космонавтиката и 60-ата годишнина от първия полет на човек в Космоса. Този забележителен празник ни напомня за събитието от без преувеличение планетарен мащаб. Тъкмо преди 60 години съветският летец Юрий Гагарин извършва първият пилотиран полет в Космоса, който трае 108 минути, и става не само пробив в световното изследване на космическото пространство, но и пример за голямото мъжество и смелост на нашите космонавти. Да не забравяме, че много други велики космически постижения са заслуга на отечествените учени, конструктори и космонавти", каза тя.

„Тук е първата експедиция на жена-космонавт, първото излизане на човек в открития Космос и първото скачване между космически кораби. Бих искала да подчертая, че взаимодействието на държавите в реализацията на съвместните проекти в Космоса се осъществява не само в интересите на отделни страни, но и на цялото човечество. Това е областта, която може и трябва да се сътрудничи без оглед на политическите конюнктури. Ако се обърнем към историята на руско-българското партньорство в изследването на Космоса, имаме какво да си спомним. Така в рамките на съветската програма „Интеркосмос" в орбитата е изстрелян първият български „Спутник". По различно време в Космоса се правят българските специалисти, героите на България и Съветския съюз: Георги Иванов и Александър Александров. Днес ние отбелязваме и постиженията на нашите български приятели. Техният важен принос в развитието на космонавтиката. Понастоящем Русия и България продължават съвместна работа в многостранните формации, включително в проекта „Екзомарс" по линия на Европейската космическа агенция. Русия винаги е отворена за взаимноизгодно и конструктивно сътрудничество с всички заинтересовани страни не само в Космоса, но и на Земята. Честит празник, скъпи приятели. Честит Ден на космонавтиката!", допълва още Елеонора Митрофанова.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Кратък спомен:

Помня добре как посрещнахме Юри Гагарин на Цариградското шосе - цяла София беше излязла. А след това и как засади борчето в 138 основно училище, в което тогава ходих на забавачка, което бе кръстено на него. Народът ни го обичаше...

12.04.2021 16:55:11

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.