• 23 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Александър Вулин: Македонският президент да мълчи на езика, който само ние признаваме

Александър Вулин: Македонският президент да мълчи на езика, който само ние признаваме

/КРОСС/ "Президентът на Северна Македония може свободно да мълчи на езика, който никой освен Сърбия не признава, а на останалите езици може още по-гласно да мълчи, тъй като никой нито му иска, нито му приема мнението."

С този коментар се обърна към македонския президент Стево Пендаровски сръбският министър на отбраната Александър Вулин.

Пред сръбската държавна телевизия РТС Вулин коментира думи на Пендаровски, който тази седмица се обяви против "идеята за корекция на границите меду Белград и Прищина".

Става дума за спорна сделка между Сърбия и Косово, за която се говори в последните две години и която неофициално се приемаше от президентите в Белград и Прищина, но заради общественото мнение и съпротивата в част от Европа бе изоставена. Според достъпната информация Северно Косово може да е част от Сърбия, за де постигне сделка за "разграничение" на културно и друго имущество в останалата част на страната, а Косово да получи признание.

В Северна Македония Пендаровски рядко го питат за каквото и да било, а още по-несъществено е какво мисли за въпроси на съседните държави, смята Вулин. Как Сърбия ще реши "проблема в Косово и Метохия", е нейна работа, продължи той.

Така Белград засегна въпрос, който е източник на напрежение в Северна Македония в последно време. Електронно издание в страната писа миналия месец, че София не се е отказала от позицията, според която трябва да изпълни серия условия, за да може да продължи с преговорите с ЕС.

Сред тях е (всъщност гарантираният от Договора за добросъседство) отказ от претенции за "македонско малцинство", заедно с "резултати" в работата на историческата комисия и отказ от официална употреба на понятието "македонски език".

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

македонска поговорка

Македонец со лайно да го трампиш на кяр ке бидеш.

18.05.2020 06:51:07

Анонимен

Кратко обяснение за шопско-македонския диалект на Софийска област. Още навремето Стамболов го обяснява накратко – 80% македонски бежанци (хайдути, комити и наемни убийци) + 20% техни роднини. Съвремнните софианци ненавиждат и се срамуват от този диалект, подсеща ги за корените им. През 60-те години, ако някой от младите „ме“-каше, веднага го изключваха от всички компании и „купони“. Проблемът е, че софиянци мразят този говор, а хората на изток от София не го разбират и се чудят на какъв е този селяндурски диалект?!

17.05.2020 13:47:48

Анонимен

Забравяме нещо важно! Говорим, че до 1944 г. година сме един народ, но това не е вярно. Ние с македонците сме един народ до 1919 г. – (Ньойския договор). От тази година Македония не съществува - Вардарската област става Южна Сърбия или Вардарска бановина и населението официално се води като сръбско. Дори има един белградски виц: „А бре знамо да сте срби, ал зощо говорите бугарски“! Тогава ставаме братовчеди. А от 1944 г. сме съседи и неприятели! За езика няма да намерят подкрепа в Европа, защото много нации употребяват един и същи език или негов диалект. Халал да им е „македонската идентичност“.

17.05.2020 13:43:19

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.