• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

IT секторът след кризата

IT секторът след кризата

/КРОСС/ Прехвърлянето на работата от офисите вкъщи при българските компании от IT сектора е преминало плавно и не се е отразило върху бизнес процесите, докато в редица страни, например от Азия, не е било така. Това мнение изрази в предаването "Преди всички" Илия Кръстев, председател на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии.

"Всички компании минаха на работа от вкъщи без прекъсване на процесите. Всички пазари, с които се конкурираме, на практика преминаха през това по-зле от нас", посочи Кръстев в анализа си за това как IT бизнесът у нас ще излезе от кризата с Covid-19.

Не се налага бързо връщане в офисите, защото продуктивността по време на изолацията и карантината не е намаляла, смята Кръстев. Той нарече това "тенденция, която ще се запази и ще се засилва в бъдеще", защото е била наблюдавана още преди здравната криза.

Илия Кръстев прогнозира, че офис площите занапред все по-често ще се използват като социални пространства и за колективни дейности. Така на хората, които се чувстват добре да работят от вкъщи, трябва да се даде възможност да продължат да го правят, а онези, които имат нужда от по-социална среда, да могат да продължат да работят в офис.

Сред ефектите от кризата Кръстев изтъкна забавените плащания и допълни, че ликвидността на компаниите е един от най-големите проблеми в подобен тип кризи. Друго отражение се наблюдава при проекти в развойна фаза, които или спират, или се забавят. Сред антикризисните мерки, предприети от компаниите, са намаляване на броя работни часове при отделни екипи и спиране на наемането на нови хора.

Кръстев очаква през третото и четвъртото тримесечие секторът отново да се върне към растеж. Той оприличи ситуацията с пандемията на състезание от Формула 1, в което ако някой е бил на обиколки пред останалите, сега заради катастрофа вече "всички карат един зад друг". Затова Илия Кръстев смята, че страната ни има "уникална възможност", ако направи решителни крачки и промени регулации, вместо да се движи с малки крачки, да направи скок и да стане лидер в Европа в ред дейности и производство на продукти.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.