• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Петър Кънев, БСП: Законът за колекторите ще помогне на хората в най-тежко положение

Петър Кънев, БСП: Законът за колекторите ще помогне на хората в най-тежко положение

/КРОСС/ „Идеята на този закон, чието пълно наименование е Закон за събиране на вземания по потребителски договори, е да помогне на хората в най-тежко положение. Тук става дума за интереси в порядъка на 4 млрд. лв, а голяма част от обемите, които се въртят от колекторските фирми са нерегламентирани и нерегистрирани. Това е стъпка в правилна посока за въвеждане статута на фирмите, какви такси се плащат и прочие." Това заяви народният представител от "БСП за България" Петър Кънев по БТВ и подчерта, че има много случаи, в които 100 или 200 лева дълг само за няколко месеца се превръщат в 100 и повече, а на вратите на хората се появяват едни „момчета", които започват да ги тормозят.

Социалистът опроверга и твърденията на ГЕРБ относно обхвата на приетия днес на първо четене закон, като заяви, че той обхваща всичко- и бързите, и колекторските кредити, изключвайки само банковите, защото те се подчиняват на Закона за банките. „Приетите днес промени действително покриват 20 до 25% от абсолютно всички вземания и давания на пари, които са именно най-съществени за хората с ниски доходи", допълни Кънев.

„Аз не мисля, че тези протести са по-скоро икономически, отколкото политически. Това, което в момента с решение на МС се връща на бизнеса е в рамките на интервал от една трета.", каза депутатът от БСП по повод протестите на работодателите и добави, че в момента бизнеса наистина се намира в трудна ситуация, защото промишленото електричество само преди 2 години е било в рамките на 80 до 120 лева и според него хората са планирали своите разходи, а днес вече цената в България е една от най-високите за целия ЕС - 442 лв. и това по думите му създава напрежение.

По думите му в преговорите трябва да се търси баланса между управляващите и работодателите.

„Инфлацията, която в момента отива към 20% е огромен проблем. В момента политиката се командва от хладилника, а не от телевизора", категоричен бе Кънев относно социалната обстановка в България и поясни, че тези проблеми са били поставени пред финансовия министър при последния коалиционен съвет.

Кънев определи изброи някои от предложенията и ги определи като добри, защото са ориентирани към грижа за най-нуждаещите се. „Има добри предложения като падане акциза на тока и горивата за отопление, както и се обсъжда вдигане на прага за регистрация по ДДС от 50 на 100 хиляди лева, за което обаче ще се изисква разрешение от ЕК", допълни той.

„В социалната сфера и за пенсионерите се дискутира това, че ковид добавката от 60 лв. ще бъде трансформирана в инфлационна такава и от 1 юли ще бъде вкарана в увеличението на пенсиите, а също така в момента вървят и разговори за увеличение с 21% на всички пенсии, а за най-малките се обсъждат детски в размер на 50 лв. за всяко дете", коментира Петър Кънев относно социалните предложения и добави, че самия пакет от предложения е за около 2 млрд. лева.

Според него трудно ще се постигне съгласие за диференцирани ставки на ДДС за храни и хранителни продукти, защото финансовия министър върви в посока да има диференциация само на продуктите с регулирани цени, като ток, газ и топлоенергия.

В заключение Петър Кънев заяви, че относно приемането ни в еврозоната трябва да се изчака решението на ЕЦБ за това дали отговаряме на критериите. „ Според мен ние не отговаряме и тук въпроса е дали те ще се съобразят с това и ще има ли дерогация за България.", завърши той.

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.