• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Повече деца с късогледство след дистанционното обучение

Повече деца с късогледство след дистанционното обучение

/КРОСС/ След периода на дистанционното обучение у нас, въведено като мярка срещу разпространението на коронавирусната инфекция, се наблюдава тенденция на увеличаване на броя на децата с късогледство, както и значителен скок в диоптрите на децата, които са били с късогледство до този момент, заяви пред Радио София офталмологът д-р Невяна Велева от Детското очно отделение в Александровска болница.

Миопията или късогледството е полифакторно заболяване, като на първо място е генетичната предразположеност. Същевременно е категорично доказано, че по-малкото излизане навън и липсата на игра на слънце води до поява на късогледство и интензивното му засилване. Друг фактор е продължителното използване на монитори на електронни устройства, предимно за игра, изтъкна д-р Велева. Взирането в таблета или в телефона води до значително по-голямо натоварване на очите и повишава риска от поява и увеличаване на късогледството.

Едно от най-важните действия по отношение профилактиката на късогледството е да се наложи режим на зрителна работа за децата, който включва максимално изключване на телефоните и таблетите като средство за забавление, децата да четат и да пишат на добро осветление без да са прегърбени. Друго средство са специални очни капки и меки контактни лещи. Най-доброто решение обаче си остава повечето време игра на открито през лятото, още повече, че извършените наблюдения показват връзка между късогледството и недостига на витамин D. Спортуването също е добра форма за подпомагане на очното здраве с оглед укрепването на колагена.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.