• 09 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8206
  •  GBP / BGN 2.2720
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Мариана Кукушева:Войната в Украйна неминуемо ще повлияе върху цените в бранша

Мариана Кукушева:Войната в Украйна неминуемо ще повлияе върху цените в бранша

/КРОСС/ Няма как да твърдим, че цената на хляба ще бъде запазена такава, каквато е в момента, но категорично казвам, че за едно 4-членно семейство не се очаква бюджетът за хляб да нарасне с повече от 10 лв. за месец. Това заяви председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите у нас Мариана Кукушева в „Събуди се" по Нова телевизия.

По думите й в момента консумираният в бранша ток е с най-високите цени откакто той се купува от свободния пазар. „Сметките ще станат ясни по-късно. Проблем е, че няма как да бъдат прогнозирани", заяви тя.

По думите й на пазара има още един неофициален регулатор, който са немските търговски вериги, членове на „Модерна търговия". „Те също се опитват по всякакъв начин да увеличат конкуренцията между нас и от друга страна се стремят нашата норма на печалба да веригата около нулата. Има немалко колеги, които вече преустановиха работа - производители от микро, малък и среден бранш", каза Кукушева.

В момента цената на торовете вече е пет пъти по-висока, а предлагането им е намалено, отбеляза Кукушева.

Войната в Украйна неминуемо ще повлияе върху цените в бранша. Преди нея цената на тон брашно е била около 1000 лв., а сега тя е 1550 лв. Цената на пшеницата също се е увеличила и в момента е на рекордна стойност, коментира Кукушева.

„Очаквам масовият хляб да продължи да бъде най-достъпната и истинска храна на трапезата на българина. Това, което се случва на нашия пазар в момента, се случва в целия свят", каза още тя.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

От срещата във Версай медиите отразяват само розовите новини, но не е и мрачната прогноза на френския президент за предстоящата след няколко месеца гладна ситуация заради войната в Украйна и недостига на зърнени култури и слънчоглед, чиито големи износители са Русия и Украйна. Такава информация е на разположение само на определен кръг у нас и затова са мерките за запасяване с пшеница. Интелигентните хора не са толкова наивни да повярват, че санкциите срещу Русия са предназначени за олигарсите. От санкциите ще пострадат не управниците и богатите, а руският народ, който не е виновен за нищо, както и всеки друг народ.

12.03.2022 14:06:41

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.