• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Празникът „Кюстендилска пролет“ в „Линия култура“ по БНТ 2

Празникът „Кюстендилска пролет“ в „Линия култура“ по БНТ 2

/КРОСС/ На 21 март в деня на пролетното равноденствие, предаването „Линия култура" от 18:30 ч. по БНТ 2 представя на зрителите атмосферата от празника „Кюстендилска пролет".

Зрителите на „Линия култура" ще научат повече за празника, който повече от 50 години се провежда в град Кюстендил. В пряко включване от града на плодородието ще бъдат представени съхранените обичаи и традиции, които жителите изпълняват всяка година по повод официалния празник на града. Зрителите на „Линия култура" първи ще станат свидетели на финала на конкурса „Кюстендилска пролет" и ще видят избраната победителка с двете ѝ подгласнички. Избраните момичета символизират настъпващата пролет, младостта, красотата, топлотата и надеждата, подобно на трите нимфи Хартиите (богините на плодородието). Този конкурс е патентован и е първият в България за избор на най-красиво момиче. Първото му издание се провежда през 1966 г.

Предаването за култура на БНТ 2 ще заведе зрителите и до драматичния театър „Никола Вапцаров" в Благоевград, където ще се насладят на първата професионална изява на млади творци с представлението „Заровеното дете" от Сам Шепърд. В студиото ще участват режисьорът на постановката Николай Йорданов и заместник - директорът на драматичния театър в Благоевград Севар Иванов. Проектът е финансиран по програма „Дебюти" на Национален фонд „Култура" и фондация „Лъчезар Цоцорков". Как актьорите се подготвят за представлението и готови ли са младите творци за професионалния си дебют на сцена?

Гледайте предаването „Линия култура" в понеделник (21 март) от 18:30 ч., по БНТ 2

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.