• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Мащабни протести готвят артистите в началото на есента

Мащабни протести готвят артистите в началото на есента

/КРОСС/ На мащабни протести се готвят да излязат артистите в цялата страна в началото на есента. Причината - намаляването на бюджета за култура и исканията за по-високи заплати. Новината съобщи Христо Мутафчиев, председател на Съюза на артистите в България.

По думите му чрез актуализацията на бюджета с един милион и 400 хиляди лева по-малко ще са парите за сектор култура. За намаляването на парите за сектор "култура" заговори и тази сутрин Мика Зайкова от "Има такъв народ". Тя посочи още, че средствата за спорт в проекта за актуализацията на бюджета също липсват.

"Може ли да игнорираш спорта въобще, от културата да вземеш парици, а да сложиш едни близо 350 млн. лв. за ефективно управление на държавата и повишаване на трудовите възнаграждения на тези, които ефективно ни управляват?" - попита Зайкова тази сутрин. Артистите ще настояват за стартова заплата от минимум 1500 лева и повече пари за култура.

"Идеята ни е представленията в цялата страна да започват с половин час закъснение, като преди начало на представление колегите-актьори, готови за спектакъла, излизат и се смесват с публиката пред централния вход на театъра, където ще бъдат канени медии и цялата общественост на града, в който работят, за да може колегите да разкажат защо протестират, какви са техните изисквания, за да може наистина да стигне до ушите на хората, които имат възможността да вземат някакви решения", посочи Христо Мутафчиев.

Пред ФрогНюз актьорът Филип Аврамов също заяви, че ще има протести и прикани всички свои колеги да се включат в изработването на декларация.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.