• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

РЗИ-София въвежда ограничения за заведенията и дистанционно обучение

РЗИ-София въвежда ограничения за заведенията и дистанционно обучение

/КРОСС/ До края на деня или най-късно утре се очаква да излезе новата заповед на РЗИ-София за въвеждане на ограничителни мерки срещу разпространението на Covid-19. Ограничения ще има за заведенията и обществените места, обяви държавният здравен инспектор Ангел Кунчев. Работното време на тези обекти ще е до 22:00 часа, а допускането до тях ще става със зелен сертификат.

„Ограничаване на 50% в капацитета - и като работна площ, и като лица, заети в обектите, които са със значение за общественото здраве – заведения за хранене, за развлечения, по смисъла на чл. 124 от закона за туризма“

От понеделник учениците от 1 до 4 клас, както и тези в 7, 10 и 12 ще се обучават присъствено.

„Трябва да се въведе ротационния принцип на обучение на учениците след 4 клас, учениците от 5, 6, 8, 9 и 11 клас да преминат в електронна среда към момента до настъпването на тази междусрочна ваканция, която вече беше обявена“, каза Кунчев.

Мерките, които ще се въведат в София, се съобразени с трети етап от Националния план.

Благоевград, Бургас, София-област, Перник, Видин, Стара Загора и Пловдив са областите с най-висока заболеваемост, където също предстои въвеждането на мерки.

Картата, която показва заетостта на болничните легла за пациенти с Covid-19, ще бъде прегрупирана и вече ще е с пет района. Разработва се програма, с която в реално време ще се актуализира информацията за заети легла, обяви доц. Кунчев:

"Областите са прегрупирани така, както вървят и пациентите към най-големите болници, особено университетските болници. Съответно София, Плевен, Варна, Стара Загора, Пловдив са така районирани. Най-голяма е Западната област, логично, тъй като в София са повече от половината интензивни легла въобще за страната. Всъщност в този район са осем области, откъдето идва и основният поток от пациенти".

Доц. Кунчев коментира, че все още не се обсъжда премахването на зеления сертификат за наличие на антитела: 

"Знаете моето лично мнение като епидемиолог, като експерт. За момента с оглед на настроенията и това, че много хора са разчитали на тях и ги имат, и да се вземе такова решение, то ще е с достатъчно дълъг период тези хора да имат възможност да реагират. Засега не сме вземали такова решение".

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.