• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Унижението на Фон дер Лайен в Анкара - мъжете на столове, жената на дивана

Унижението на Фон дер Лайен в Анкара - мъжете на столове, жената на дивана

/КРОСС/ Какво е най-естественото разпределение на местата, когато в помещението има два стола и диван и трима президенти - двама мъже и една жена? Отговорът на Анкара е мъжете на столове, жената - на дивана.

Това стана вчера при посещението на председателите на Европейската комисия и Европейския съвет Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел в Турция. От кадрите, разпространени след срещата, се вижда как тримата влизат в залата за срещи, в която има само два стола, на които веднага сядат Реджеп Ердоган и Шарл Мишел, а Урсула фон дер Лайен остава права. От видеото ясно се вижда как тя не може да скрие недоумението си и възкликва нещо на немски, след което сяда на единия от двата дивана в залата. Западните медии нарекоха инцидента "дивангейт".

Въпросът, който всички задават, е дали това беше протоколен гаф или съзнателна провокация от страна на Турция и то при първата физическа среща, за която се смяташе, че поне малко трябва да стопи ледовете между Анкара и Брюксел.

От Европейската комисия казаха днес, че председателят фон дер Лайен не е била щастлива със ситуацията, но е предпочела да седне на дивана и да се съсредоточи върху приоритетите на срещата, вместо да обръща внимание на разпределението на местата. В същото време тя е възложила на екипа си да провери защо се е стигнало да тази ситуацията и да гарантира, че няма да има други подобни в бъдеще. От Еврокомисията припомниха още, че двамата председатели на евроинституциите Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен трябва да бъдат третирани по един и същ начин при официални посещения.

Другият участник в конфузната ситуация - председателят на Европейския съвет Шарл Мишел все още не е дал обяснение защо вчера седна на стола заедно с Ердоган, като остави колежката си Фон дер Лайен неловко да стои права. Неофициално дипломати се опитаха да обяснят, че той стои по-високо в протоколната йерархия - нещо, което от Еврокомисията опровергаха. От Еврокомисията не искаха и да коментират поведението на Мишел.

В същото време медии публикуваха снимки от предишни посещения в Турция на Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер, на които се вижда, че тримата заедно с Ердоган седят на три стола около официалната маса за преговори.
ЕС се опитва да подобри отношенията с Турция, като се ангажира да представи програма за по-засилени икономически връзки, заздравяване на митническия съюз, визова либерацизация и засилването на връзките между хората. В същото време Брюксел се надява Турция да продължи да спазва споразумението за миграцията, като подготвя и нова финансова подкрепа за страната, в която има около 4 милиона сирийски мигранти.

След срещата Ердоган не застана пред медиите заедно с Фон дер Лайен и Мишел, за да отговаря на журналистически въпроси.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Там очевидно все още има нормални хора които ясно показват на кой къде му е мястото. Като не и харесва на тая кифла да стои на дивана, никой няма да плаче за нея ако повече не отиде.

09.04.2021 00:44:16

Анонимен

Тая освен за унижение, за друго не става!

08.04.2021 11:59:22

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.