• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Плевен е градът с най-много лични лекари у нас

 Плевен е градът с най-много лични лекари у нас

/КРОСС/ Липсата на лекари е хроничен проблем у нас в последните десетилетия. Младите доктори емигрират и не остава кой да ни лекува. Според НСИ най-много лични лекари има в Плевен, а най-малко в Кърджали и Добрич.

Градът на здравето - така наричат Плевен. Освен Медицинския университет и много болници, тук има най-много лични лекари на глава от населението.

„Нямам обяснение на факта. Случайно е. Но това скоро ще се промени. Повечето мои колеги са 65-годишни", каза д-р Димитър Цветков, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Плевен.

Той има своето обяснение защо се задава криза за общопрактикуващи лекари. „Това е трудна специалност, с много ангажименти", каза той.

А що се отнася до специалистите, то в Града на здравето не липсват такива. Д-р Иван Малкодански е анестезиолог. Родом от Плевен е и избира да се реализира в своя роден град. Той е сред първите, приложили експериментално лечение на КОВИД-19 с хапче, което е вече е на пазара.

„70% от пациентите в болницата, в която работя, са от други области. Когато имаме високо качество на здравни услуги, привличаме хора от цялата страна", каза той.

А многото лекари на глава от населението поражда и конкуренция, която лекарите приемат като здравословна. „Конкуренцията е в основата на демокрацията. За да има развитие, трябва да има конкуренция", заяви д-р Малкодански.

Междувременно в Кърджали и Добрич болниците затварят, защото нямат кадри. Най-тежък е проблемът със специалистите. Млади специализанти се привличат трудно и се задържат още по-трудно. На този фон перспективата пред населението става все по-мрачна.

В Добрич няма хематолози, ендокринолози, ревматолози, инфекционисти и лекари за всички тесни детски специалности.

Д-р Валери Веселинов с тревога следи как в последните 30 години бяха закрити малките болници и е убеден, че това чака областните. „Хубаво, добре, ние, докато можем, ще работим. Ще окапем, ще измрем. Добре, и после? Кой ще лекува?", пита той.

„Проблемът е общонационален. Винаги има дефицитни специалности, по които трудно се намират специалисти, като напр. кръвен център, Отделението по образна диагностика, лабораториите", обясни д-р Георги Желязков, директор на МБАЛ Добрич.

В последните 6-7 години тук бяха закрити няколко отделения като очно и урология. Все пак новото ръководство на болницата успя за година и половина да привлече над 15 млади специализанти и се надява да ги задържи.

Д-р Ростислава Петрова жертва почти цялото си лично време, за да специализира „Неврохирургия".

„Избрах Добрич, защото както се казва, в големия град всеки може, но по-трудно е човек да се реализира в по-малките населени места", споделя тя.

По-голямата част от колегите й от университета във Варна обаче предпочитат големите градове. „Това, което ги привлича е възможността за кариерно развитие във Варна и в София. В чужбина отиват заради по-достойното заплащане", обясни тя.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.