• 09 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8206
  •  GBP / BGN 2.2720
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Каква част от цената на лекарствата за сърце ще заплаща НЗОК

Каква част от цената на лекарствата за сърце ще заплаща НЗОК
Заболяванията, засягащи сърдечносъдовата система, са причина за 60% от смъртните случаи у нас през 2022 г.

/КРОСС/ Важна промяна от 1-ви април - Здравната каса ще заплаща изцяло или драстично ще намали доплащането от страна на пациента на медикаменти за сърдечносъдови заболявания. Тези болести продължават да са причина №1 за предотвратима смърт у нас и по света.

Страната ни е лидер в негативната статистика сред останалите европейски държави. Заболяванията, засягащи сърдечносъдовата система, са причина за 60% от смъртните случаи у нас през 2022 година. За да обърне статистиката, държавата работи по конкретен план. Поевтиняването на лекарствата за пациентите е стъпка в тази посока, смятат кардиолози.

"По този начин бихме могли да подобрим достъпа на пациентите до ранно ефективно лечение. Безспорно това е една добра първа стъпка, но смятам, че не трябва да е едноетапен акт", заяви доц. Васил Трайков, председател на Дружеството на кардиолозите в България.

Фармацевтите също виждат това като стъпка в правилната посока. "Групата на "сертаните" стават безплатни, също групата на "AC-инхибиторите" - това са лекарства за високо кръвно налягане, има и други групи. Това е много голяма крачка", посочи Николай Костов, председател на Асоциацията на собственици на аптеки.

Решението е взето от Надзорния съвет на Касата и среща одобрение и от Финансовото министерство, и от Здравното. Поевтиняването на общо 52 групи лекарства от 1-ви април ще се случи по ясен план.

"Безплатни стават т.нар. референтни лекарства - това са най-евтините в групата. На всички останали цената ще намелее драстично. Първо се увеличава реимбурсацията, второ - при тях аптеките нямат право на надценка. Колкото е по-скъпо едно лекарство, толкова в по-малка степен ще го плаща Касата", разкри още Костов.

Лекарите са на мнение, че това трябва да се случи и за други групи лекарства. "В такъв списък можем да включим и лекарства за лечение на сърдечна недостатъчност. Също така и антикоагулантите, а може да се мисли и за някои медицински изделия", обясни доц. Трайков.

"Така както е в другите системи в целия Европейски съюз, когато това се предписва от личния лекар, вие отивате с една рецепта, плащате една минимална такса и си получавате лекарствата, които ви се полагат за лечението - било пневмония, било сърдечна недостатъчност", подчерта доц. д-р Красимира Христова.

Промяната ще влезе в сила след като и Националният съвет по цени и реимбурсиране вземе решение по въпроса и промените бъдат вписани в Позитивния лекарствен списък.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.