• 16 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8056
  •  GBP / BGN 2.2785
  •  CHF / BGN 1.9957
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Нахут, боб и леща предпазват от диабет

Нахут, боб и леща предпазват от диабет

/КРОСС/ Хлябът и другите печива, направени от брашна от бобови растения - нахут, боб и леща, намаляват риска от диабет, съобщи "Труд бг". Резултатите от изследването са публикувани в American Journal of Clinical Nutrition.

Съставът на такова брашно включва смлени зърна от нахут, леща, боб. Учените отбелязват, че брашното, обогатено с растителни протеини, намалява риска от сърдечни заболявания и поддържа фигурата в добра форма, следователно предотвратява развитието на диабет тип 2. Голямото количество фибри, на които са богати бобовите растения, подобрява работата на храносмилателния тракт.

Изследователите откриха защо това се случва: след ядене на такива печива мозъкът по-бързо получава сигнали за ситост. Добавянето на 30% смлени бобови растения към обикновеното брашно намалява нивата на кръвната захар с 40% в сравнение с "чистия" пшеничен хляб.

Практическият извод е: за да предотвратите диабета, трябва да включите в диетата си повече ястия от боб, нахут, леща, грах.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.