• 02 Юли 2020 |
 •  USD / BGN 1.7463
 •  GBP / BGN 2.1628
 •  CHF / BGN 1.8417
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София °C

Правителството одобри доклад с мерки за подпомагане на въздушния транспорт

Правителството одобри доклад с мерки за подпомагане на въздушния транспорт
Намалява се летищната такса за паркиране на летище София със 70% в срок от 6 месеца

/КРОСС/ Правителството одобри доклад с мерки за подпомагане на въздушния транспорт. Решението беше взето в рамките на днешното заседание на Министерски съвет, съобщиха от пресцентъра на институцията.

Мерките са насочени към ограничаване на последиците от пандемията от COVID-19 в областта на въздушния транспорт и отговарят на приложимите правни актове в сферата на гражданското въздухоплаване. Предвидени са следните мерки:

- Намалява се летищната такса за паркиране на летище София със 70% в срок от 6 месеца, но не по-късно от настъпване на ефективната дата на концесията на летище София, предвидена в проекта на концесионен договор. Мярката се отнася до всички въздушни превозвачи, опериращи от и до летище София.

- Отсрочва се плащането на таксите за аеронавигационно обслужване в зоните и районите на летищата за 8 месеца от всички въздушни превозвачи.

- Отлага се се и плащането на концесионно възнаграждение, дължимо за 2020 г., както и извършването на оперативни и капиталови разходи. Намаляването на оперативните и капиталови разходи е мярка, приложима за „Летище София“ ЕАД. Отлагането на плащането на концесионно възнаграждение е приложимо за концесионера на гражданско летище за обществено ползване Бургас и гражданско летище за обществено ползване Варна. Подобна мярка е одобрена от Европейската комисия (ЕК) на 11 април 2020 г., за отлагане плащането на концесионни такси от операторите на летищата в Шарлероа и Лиеж, Белгия.

Освен това по време на заседанието министрите взеха решение безработните, които сключат трудов договор за краткотрайна сезонна селскостопанска работа съгласно влезлите в сила от 14 май промени в Закона за здравето, да запазят правото си на месечни социални помощи. Те ще имат право и на помощи за отопление, ако отговарят на всички други условия за получаването им. Запазването на правото на подкрепа се гарантира с промени в Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане, които бяха одобрени от правителството. Измененията насърчават трудовата активност на безработните и интегрирането им на пазара на труда, освен това позволяват повишаване на доходите им, без да губят правото на социално подпомагане.

Съгласно измененията в срок до 31 октомври 2020 г. трудови възнаграждения и свързаните с тях плащания от сключени трудови договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа няма да се считат за доход при определяне на размера на социалните помощи.

Отчисления в размер 50 % от печалбата за финансовата 2019 г. на държавните предприятия и търговските дружества с държавно участие в капитала ще бъдат внесени в полза на държавата, стана ясно още от заседанието на правителството.

Министрите приеха Разпореждане за установяване и внасяне в полза на държавата на отчисления от печалбата за финансовата 2019 г. от държавните предприятия и търговските дружества с държавно участие в капитала. Процентът на отчисленията от печалбата е 50 на сто, с изключение на Държавно предприятие „Ръководство на въздушното движение". Процентът на отчисления е в съответствие със заложените параметри в Закона за държавния бюджет на Република България за 2020 г.

От обхвата на Разпореждането са изключени лечебните заведения за болнична помощ, като се отчита тяхната специфика и изключителната им зависимост от ограничен брой източници на финансиране, както и дружествата от отрасъл „Водоснабдяване и канализация" и Българска банка за развитие АД.

Срокът за внасяне на отчисленията и дивидентите за държавата е 31 юли 2020 г.

реклама
ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2020 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.