• 16 Яну 2021 |
 •  USD / BGN 1.6133
 •  GBP / BGN 2.1976
 •  CHF / BGN 1.8160
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София -3°C

БСП: Сметната палата да провери държавната "Автомагистрали"

БСП: Сметната палата да провери държавната "Автомагистрали"

Социалистите искат да се разсекретят договорите с частни фирми, които "помагат" в усвояването на милиардите от бюджета

/КРОСС/ Парламентарната група на БСП внесе искане Народното събрание да възложи на Сметната палата да провери всички договори на "Автомагистрали" ЕАД в периода 2016 - 2020 година. Проектът за решение е депозиран в деловодството на парламента.

Вносителите припомнят, че държавното предприятие получи милиардни суми от бюджета и му бяха възложени пряко - без конкурс, поредица големи пътни проекти, а в същото време отказва да предостави на обществото информация за тях.

"Възлагането на почти всички значими пътнотранспортни проекти на едно дружество, било то и държавно, е "защитимо" само при обоснованост на разходите, законосъобразност на процедурите и обезпеченост на изпълнението", посочват от БСП.
Правителството повери на "Автомагистрали" изграждането на последните участъци от АМ "Хемус", като използва вратичка в Закона за обществените поръчки, която допуска държавна фирма да бъде ангажирана директно, без състезание, за дадена задача. Съмненията обаче са, че всъщност "Автомагистрали" е основно диспечер на средствата - нещо като "хъбче", от което милиардите се преразпределят към големите играчи, които от години взимат най-апетитните обществени поръчки в пътното строителство. Косвено доказателство за това е, че дружеството има поредица "рамкови споразумения" с големи частни компании да наема от тях хора и техника. Освен това наскоро ресорният министър Петя Аврамова призна, че държавното предприятие работи с огромен брой подизпълнители и помощници - общо от 400 фирми.

Дружеството има и договори за зимно почистване и поддръжка (превантивна, текуща и зимна) на голяма част от магистралните и основните шосета трасета в страната. Това всъщност бяха основните му дейности, преди управляващите да решат да му възложат и ново магистрално строителство.

Потоци

"Автомагистрали" ЕАД има печалба от 1,6 млн. лева за периода януари-юни 2020 г., показва финансовият отчет на дружеството. Там фигурират приходи от поддържане на автомагистрали и съоръжения в размер на 19,8 млн. лева. За същия период на 2019 година по това перо в компанията са получени 13 млн. лева.

Отчетът показва още, че голяма част от разходите на държавното ЕАД са за външни услуги. Дружеството е възлагало договори за строително-монтажни работи на стойност 37,5 млн. лева и за подръжка на съоръжения - почти 6 млн. лева. В първото полугодие на 2019 г. по тези статии в отчета фигурират суми в размер на съответно 7,3 млн. лева и 1,2 млн. лева. За този период общо разходите за външни услуги са в размер на 13,8 млн. лева.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Премиерът постоянно ги инспектира. Нима може да има злоупотреби? Какво недоверие.

27.11.2020 17:19:17

 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2021 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.