• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Депутатите приеха окончателно на второ четене актуализацията на държавния бюджет за 2021 г.

Депутатите приеха окончателно на второ четене актуализацията на държавния бюджет за 2021 г.

/КРОСС/ Депутатите приеха окончателно на второ четене актуализацията на държавния бюджет за 2021 г.
Четири дни и поредица от удължени заседания бяха нужни на депутатите за приемане на промените в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване, Закона за бюджета на НЗОК, Закона за държавния бюджет за 2021 г.

Парламентът прие единодушно на второ четене актуализираната рамка на държавния бюджет за 2021 г. Тя предвижда с 2,5 млрд. лева повече приходи и 2,3 млрд. лева повече за разходи, основно за мерки във връзка с COVID кризата.

Седем милиона лева бяха отделени за допълнителни възнаграждения за октомври, ноември и декември на служителите в Агенцията за социално подпомагане, Агенцията по заетостта и Главна инспекция по труда за работа на първа линия в пандемията от COVID-19. Предложението беше направено от Деница Сачева /ГЕРБ-СДС/ и беше подкрепено от 188 народни представители, 28 бяха "против" и 6 се въздържаха.
За Министерството на здравеопазването са предвидени средства в размер до 224 035 600 лв. за закупуване на допълнителни количества ваксини срещу COVID-19, за подкрепа на работещите на първа линия в борбата с пандемията, както и за осигуряване на лекарствени продукти за лечение на COVID-19. За закупуване на Ремдесивир се отпускат допълнителни 16,6 млн. лева.

С актуализацията на бюджета се дават 60,5 млн. лева за обезпечаване на ведомствата в условията на засилен миграционен натиск. По предложение на БСП беше разписано коя институция колко пари получава и този подход беше подкрепен от финансовия министър Асен Василев. От тези средства за МВР са 37 млн. лева, за Министерството на отбраната - 20,2 млн. лева, а за Държавната агенция за бежанците - 695 хил. лева.
Отделно са предвидени 5 млн. лева за система за наблюдение на границата /дрон/, както и 5 млн. лева за ремонт на оградата по границата ни с Турция.

Не беше прието предложението на "Демократична България" да се отпуснат 12 млн. лева за оборудване на поне два хеликоптера за гасене на пожари.
В актуализацията са планирани общо до 440 млн. лева за подпомагане на бизнеса и програми за заетост. От тях 350 млн. лева за запазване на заетост и за изплащане на компенсации на затворени бизнеси в извънредната епидемична обстановка. 20 млн. лева са за изплащане на компенсации на самоосигуряващи се лица, а до 70 млн. лева са за подпомагане на туризма, от които 6 млн. лева за нереализирани пътувания на туроператори и 4 млн. лева за екскурзоводи.

Отделно 16,7 млн. са планирани за Министерството на културата за финансова подкрепа на артисти-изпълнители и творчески проекти в извънредната епидемична обстановка, както и за покриване на увеличените разходи за електрическа енергия на държавните и общинските културни институти.
До 60 млн. лева са предвидени за авиопревозвачите и до 40 млн. лева за автобусните превозвачи.
До 70 млн. лева са заложени за подпомагане на земеделските производители, както и 15 млн. лева за преодоляване на последиците от градушките.

До 100 млн. лева са допълнителните трансфери към общините за изплащане на действително извършени разходи за противоепидемични мерки във връзка с COVID-19.

Допълнителни 23 млн. лева се отделят за образование, от който 15 млн. лева за висшите училища и 8 млн. за системата на училищното и предучилищното образование.

Отпускат се и допълнително 220 млн. лева на пътностроителните фирми.

За произвеждане на избори в бюджета са заложени 133 млн. лева.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Комисаря

Спряха за малко далаверите на Борисов и нещата потръгнаха!Изкореняване на мафията трябва да е първата задача за българина!ДПС естествено не са съгласни , тъй като ще им объркат сметките на обръчите им от фирми!"Да България" на Ристьо също не са съгласни , защото се надяват да заемат мястото на ГЕРБ и да краднат малко и за себе си!Остават само ИТН и БСП на които да разчитаме , въпреки че Слави изби рибата с тъпите скандали в Парламента!

12.09.2021 08:20:06

Анонимен

Служебното правителство „удари от земята” правителството на ГЕРБ с отделените повече средства за всички сфери на живота. Това са преди всичко икономии от чекмеджетата. Особено за пенсионерите, а не по 50 лв. за три месеца, които едва се откъснаха от сърцето на ББ.

11.09.2021 10:14:40

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.