• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

СЕМ с висока оценка за отразяването по БНР на Covid-кризата

СЕМ с висока оценка за отразяването по БНР на Covid-кризата

/КРОСС/ Съветът за електронни медии даде висока оценка на начина, по който БНР и специално програма "Хоризонт" отразява кризата около коронавируса.

Изводите от наблюдението са, че „традиционната журналистика победи сензацията, а обществените медии се реабилитираха като достоверен източник на информация".

Членовете на медийния регулатор подчертаха, че наред с официалната информация от институциите е представен и плурализъм на гледните точки при отразяването на темата с пандемията. Няма нарушение на Закона за радиото и телевизията, нито на етичните правила.

СЕМ даде и висока оценка на Отчета за дейността и управлението на БНР за първите 3 месеца от мандата на новия генерален директор Андон Балтаков - от 27 януари до 30 април. Един от акцентите в този доклад са административните предизвикателства. Посочва се, че една от първите стъпки, които ръководството предприе след 27 януари, е ревизия по мащабни договори и задължения, които БНР е поело в края на 2019 година.

Даден е пример със сделка за над 300 000 лева за спешен ремонт на покрива на лентохранилище "Боровец", сключена в началото на зимния период. След направен вътрешен одит на сключения договор БНР сезира Софийската районна прокуратура и Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) за по-нататъшни действия.

В отчета се подчертава също, че са в ход и няколко проверки на „Вътрешен одит" на договори на дирекция "Техника" за милиони левове.

Ръководството на БНР очаква да продължат и проверки на Сметната палата. Паралелно вървят и проверки на „Вътрешен одит" на редица договори за по-малка стойност.

Глоба за член на УС на БНР

Съветът за електронни медии налага глоба от 2 000 лева на един от членовете на УС на БНР - Галя Тренчева. След извършена проверка с цел установяване на цялата фактическа обстановка, становището на медийния регулатор е, че е налице конфликт на интереси при гласуване на парични награди за свързано с Галя Тренчева лице. В такива случаи санкцията, която законът предвижда, е в размер от 1000 до 5000 лева. С 4 гласа "за" членовете на СЕМ решиха санкцията, която да наложат на г-жа Тренчева, да е в размер на 2000 лева. Единствено членът на медийния регулатор Розита Еленова поиска тази санкция да бъде в минималния размер от 1000 лева. Председателят на СЕМ Бетина Жотева каза, че решението на съвета ще бъде изпратено на Антикорупционната комисия и на прокуратурата.

Заседанието на СЕМ продължава.

Съветът ще разисква и по още един свой мониторингов доклад - за наблюдение на радио- и телевизионни програми във връзка с отразяването на катастрофата, при която загина журналистът Милен Цветков.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.