• 24 Май 2022 |
 •  USD / BGN 1.8349
 •  GBP / BGN 2.3069
 •  CHF / BGN 1.8970
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 27°C

Безплатни детски градини и 710 лв. минимална заплата е записано в проекта на Бюджет 2022

Безплатни детски градини и 710 лв. минимална заплата е записано в проекта на Бюджет 2022

/КРОСС/ Детските градини да са безплатни и минималната работна заплата да стане 710 лева от първи април. Това е записано в проекта за нов бюджет за 2022 г., представен от вицепремиера и министър на финансите Асен Василев.

Новата държавна политика предвижда ръст на инвестициите, повече капиталови разходи и дефицит достигащ 4,1% от Брутния вътрешен продукт.

Новият бюджет предвижда увеличение на минималната работна заплата от 1 април на 710 лева, както и вдигане на максималният осигурителен праг до 3400 лева. От юли пенсиите ще се увеличат с очакваните 6,1% средно.

"С този бюджет се надявам да поставим началото на политика, в която държавата не раздава пари на калпак, не раздава пари в чували, а инвестира. В проекти с конкретна възвращаемост, в хората на България и в така необходимата ни инфраструктура", каза финансовият министър Асен Василев.

Финансовото ведомство е заложило близо 85 млн. лева, за да освободи родителите от такси за детските градини считано от 1 април. Увеличава се компенсацията за втората година от майчинството до 710 лева.

"България няма как да стане богата държава, ако се занимаваме само с аутсорсинг и продаваме ниски работни заплати. За да станем богата държава, трябва заплатите да станат високи", каза Василев.

Предвижданият растеж за тази година е 4,8%, общото ниво на дълг достига до 26,7 на сто от БВП. Новият държавен дълг, който страната ще поеме е 7,3 млрд. лева.

"Трябва да излезем на международни пазари, тъй като имаме емисия от 3 млрд. лева, която трябва да се рефинансира, и допълнително предвиждаме 4,3 млрд. нов дълг освен тях", каза Василев.

Очакват се и съкращения в държавната администрация. Финансовото ведомство е отчело, че са необходими 200 млн. лева за компенсация на освободените служители.

"Всяко министерство в момента си преглежда устройствените правилници, освен това и вицепремиера по ефективно управление Калина Константинова, към нея преминават голяма част от общите дирекции на министерствата, ще направи преглед, въвеждане на електронни услуги и съответно там също очакваме доста голям ефект", каза Василев.

Запазва се водената до този момент данъчна политика. Отпада данъкът върху лихвите и се минимизира данък уикенд. Не се предвижда ново намаление на ставките по ДДС, включително за енергоресурсите.

"Неедократно съм изразявал мнение, че да се ползва ДДС за социална политика е изключително грешно", категоричен е финансовият министър.

Предстои бюджетът да бъде обсъден със социалните партньори, гласуван на Министерския съвет и след това внесен в Народното събрание.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2022 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.