• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Мръсният въздух е сериозна причина за смъртността в региона

Мръсният въздух е сериозна причина за смъртността в региона

/КРОСС/ Болестите на дихателната система са втората по честота причина за хоспитализирането на разградчани през последните три години и заемат четвърто място по смъртност. През миналата година те отстъпват едно място назад заради коронавируса, но тези заболявания са в основата на хроничните незаразни болести. Острите инфекции на горните дихателни пътища не отстъпват от водещата позиция, като най-много страдат подрастващите до 17 години.

Според доклада на Регионалната здравна инспекция за качеството на атмосферния въздух и влиянието му върху здравето на разградчани, основният замърсител в областния град е сероводородът. Основният източник на безцветния, но миризлив газ е промишлеността.

За поредна година се отчитат превишени стойности както на максималноеднократната, така и на средноденощната пределно допустима концентрация. При приемливи стойности от 0.005, през изминалия август са отчетени 0,0263, през октомври слизат до 0,0138, през декември са били 0,0017, но дори и най-ниските стойности - 0,007 през юни, пак са над разрешените.

Концентрациите на сероводород през денонощието в атмосферния въздух през 2020 г. са измерени в пункта за мониторинг, разположен в Разград на бул. „Бели Лом" № 37 А.

Негативните здравни последствия за хората при контакт със сероводорода се определят от концентрацията и експозицията на въздействие. При ниски концентрации дразни лигавиците и предизвиква конюнктивит, а при високи са възможни сериозни поражения върху дихателните органи.

Съгласно доклада за състоянието на околната среда за миналата година на РИОСВ - Русе, оплакванията на жителите на Разград за обгазяване с неприятна миризма са били свързвани основно с пречиствателната станция за отпадъчни води на „Биовет" и Градската пречиствателни станция за отпадъчни води.

Отклонения от нормата не са констатирани по отношение на фините прахови частици, серния диоксид от топлоелектрическите централи, азотния диоксид и въглеродния оксид от транспорта, както и на озона.

Сред предприетите мерки от ОбщинаРазград е благоустрояване на пространството около неработещата спортна зала „Абритус" в размер на 178 000 лева, озеленяване и благоустрояване в Благоево, Дянково и Липник за 26 096 лева, поливна система на тревните площи около паметника на масона Иван Ведър за 3 719 лева, освежаване на плажната зона на втория язовир на „Пчелина" за 6 945 лева, а още 21 000 лева са дадени за „доставка, монтаж и възстановяване на градинска мебел в зона за отдих „Пчелина", както и площадката за деца с увреждания до хотел „Централ" на стойност 43 825 лева. Останалите предприети мерки са свързани с пешеходните алеи в градските гробища, тези в приюта за кучета, ремонт на уличната настилка в града, както и редица проверки съвместно с РИОСВ.

На територията на Разградска област /извън областния център/ няма постоянно действащи пунктове за контрол на атмосферния въздух. Измерванията на показателите, характеризиращи качеството на атмосферния въздух в областния център се извършват от мобилна автоматична станция на Регионална лаборатория - Русе към Изпълнителната агенция по околната среда. „Удачно е да се организира и втори пункт за контрол на атмосферния въздух в западната промишлена зона на град Разград", заключават здравните инспектори в своя доклад.

Десислава СТЕФАНОВА, www.ekip7.bg

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

seriozna tema

27.08.2021 18:48:21

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.