• 09 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8224
  •  GBP / BGN 2.2744
  •  CHF / BGN 2.0039
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Йотова: И днес търсим в Левски нашето бъдеще, онази държава и свободен народ, както той си ги представяше

Йотова: И днес търсим в Левски нашето бъдеще, онази държава и свободен народ, както той си ги представяше

/КРОСС/ "И днес търсим в Левски нашето бъдеще, онази държава и свободен и достоен народ, както той си ги представяше. Търсим справедливостта, равенството и разбирателството, за които той мечтаеше. Левски ни научи, че за да е силен народът, трябва да потърсим и намерим силата във всеки от нас. Научи ни, че за да имаме правова и силна държава, трябва всички заедно да я строим. Никой не е по-велик от народа си."

С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна в неделя към множеството хора, които се включиха в поклонението пред паметника на Апостола на свободата в Ловеч, с което беше отбелязана 151-годишнината от неговата гибел, съобщават от пресцентъра на президентството.

"Левски остави толкова трайна следа в българската история, че днес от цялата палитра български герои той е най-светият и достоен за подражание", посочи Йотова. "Какво да искам повече като гледам Отечеството си свободно - тези думи на Левски казват всичко за неговата личност. Малко повече от век по-късно проф. Николай Генчев ще определи тези думи като най-силните, най-респектиращите в цялата политическа мисъл от онова време, защото в тях няма и капка демагогия, защото с целия си живот и със смъртта си Левски доказа истинността им", подчерта вицепрезидентът.

Според най-близките сподвижници, Апостола е бил сложна личност, дори малко дръпнат, но винаги казвал истината в очите, защото вярвал в нея, като отричал малодушието и предателството.

"Неслучайно патриархът на българската литература Иван Вазов ще напише за него "Аз съм Левски! Ей ме на!" И никое име той не спомена", каза вицепрезидентът.

Йотова бе категорична, че за Левски не трябва да се говори с шаблони, нито с лозунги и вричания.

"Ако това направим, значи пак го предаваме. Апостола на свободата вярваше в хората, в народа си. Възкликна "Народе????" и вложи в това изискване, провокация, негодувание, очакване, но преди всичко огромна любов, подчерта вицепрезидентът. Не си народен, ако виждаш народното зло и не го казваш, а чакаш то да стане по-голямо, за да убие народа, казваше Левски. Никой не трябва да замита злото под килима, трябва да говорим честно помежду си, ако искаме не само да спазваме неговите завети, а да видим държавата, за която мечтаеше той", заяви тя.

Вицепрезидентът благодари на ръководството на общината през годините, че независимо от конюнктура и опити да се мачка българската история, пази традицията. Тя благодари и на родителите, че всяка година на 18 февруари водят децата си пред величествения паметник на Левски и предават спомена за него.

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Шокиран съм, наскоро научих, че 90% от хората са заразени с пapaзити, поради тях имаме повечето заболявания (включително рак), алергии, хронична умора и главоболие, торбички под очите, акне и папиломи, чести настинки и слаб имунитет, тази инфекция бавно ни убива. Вземете теста и разберете дали сте заразени и как да спасите себе си и близките си:----- https://shout.to/testa

19.02.2024 23:44:16

Анонимен

Търсим бъдещето, но вечно се връщаме в миналото, а то горкото е тотално манипулирано от Москва. Дж.Оруел е казал, който владее миналото владее и бъдещето...Пак под диктата на Кремъл се забравят думите на Апостола, който ни освободи, той ще ни пороби. Не случайно гр.Игнатиев прави всичко възможно Левски да бъде убит, Левски който не се преклони глава да стане руски агент, от тогава Кремъл го ненавижда и това отношение е и до днес, пълно игнориране на личността му.

19.02.2024 11:18:00

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.