• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Михаил Екимджиев: Сегашната криза е резултат от дълго бездействие на най-висше управленско ниво

Михаил Екимджиев: Сегашната криза е резултат от дълго бездействие на най-висше управленско ниво

/КРОСС/ Сегашната кризисна ситуация с коронавируса у нас е резултат от дълго бездействие на най-висше управленско ниво и в крайна сметка тежко болните хора стават обект на нечовешко и унизително третиране заради невъзможността да получат полагащата им се спешна помощ. Това коментира в БТВ „Тази сутрин" адвокат Михаил Екимджиев.

В по-нормална ситуация когато имаме проблем с неточна диагноза, с лоша терапия, с вредоносни хирургически интервенции, неточни лабораторни резултати, рутинният подход е да се търси отговорност от болници и лекари. Сега има случаи, които бяха немислими преди пандемията - липса на линейки, хора в спешно състояние, които часове и дни стоят в домовете си без възможност да получат спешна помощ; липса на лекари, които да обгрижват спешно болните; липса на медикаменти. Това е резултат от едно престъпно бездействие от страна на властите и най-вече на МС в този 6-месечен прозорец от април до октомври, посочи юристът. Според него пациентите, лишени от спешна помощ, са обект на „нечовешко и унизително третиране" и, в случай, че болница е отказала да ги приеме поради липса на капацитет и специалисти, може да се върви към иск по Закона за отговорност на държавата. Важно е да има искове, за да бъде преодоляно това чувство за безнаказаност, правителствата се сменят, но тези практики на безотговорност спрямо живота и здравето на гражданите остават. Това ми напомня на Чернобил, когато държавата ни успокояваше, че няма нищо опасно, за да излязат последиците от това години по-късно, добави адвокат Екимджиев.

Той направи паралел със затварянето на държавата преди половин година, когато обаче никой никъде не е бил готов за COVID-19 и мерките са били адекватни, „макар и порочни от юридическа гледна точка". Той подчерта, че след това темата е спряла да бъде на дневен ред. Вместо това нашите управляващи се занимаваха с какво ли не - купуваха изтребители, бойни кораби, занимаваха се с дебилната Конституция на Борисов и Дани Кирилов, но не направиха необходимото поне да се опитат да върнат част от лекарите, които работят в чужбина със значително по-високи заплати, да купят медикаменти, да осигурят линейки - всичко това доведе до този хаос, който отнема човешки животи. Според адвоката в случая трябва да се намеси и прокуратурата.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Адвокат да ти дава акъл за пандемия.Много смешно.

13.11.2020 09:43:08

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.