• 04 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Докладът на САЩ за правата на човека в България: Корупция и проблеми с независимостта на съдебната система

Докладът на САЩ за правата на човека в България: Корупция и проблеми с независимостта на съдебната система

/КРОСС/ Изтезания, жестоко, нечовешко или унизително отношение и наказания, сериозни проблеми с независимостта на съдебната система и корупция в управлението. Това са част от изводите от доклада за България на Държавния департамент на Съединените щати за правата на човека за 2023 година.

В документа се казва, че има достоверни данни за престъпления и насилие, мотивирани от антисемитизъм, както и престъпления срещу хомосексуални лица. Докладът все пак отбелязва, че правителството е предприело стъпки за идентифициране и наказване на длъжностни лица, които може да са извършили нарушения на правата на човека. Според Вашингтон обаче тези действия често са били недостатъчни.

В документа се отбелязва, че няма съобщения за изчезвания на лица, при които да са замесени правителствени органи. Има обаче достоверни сведения, че държавни служители са прилагали изтезания и други форми на жестоко, нечовешко или унизително отношение или наказание и други свързани с тях злоупотреби. Законът забранява наказанието чрез физическо страдание или унизително отношение и изисква от правоприлагащите органи да зачитат честта и достойнството на гражданите. През август Народното събрание прие поправка, която криминализира изтезанията на заподозрени в престъпления с цел изтръгване на признание. Според Държавния департамент има достоверни сведения, че затворническите и полицейските власти са подлагали задържани лица на жестоко и унизително отношение с цел извличане на информация, получаване на признание или наказване на лица, заподозрени в извършване на престъпление.

Условията в някои затвори и центрове за задържане са лоши, но НПО отбелязаха положителни промени в други. Съобщава се за пренаселеност в някои места за задържане, твърдения за корупция сред персонала на затворите, както и за неподходящи санитарни, битови и медицински условия.

Конституцията и законът забраняват произволния арест и задържане и предвиждат правото на всяко лице да оспори законността на своя арест или задържане в съда. Правителството като цяло спазва тези изисквания, но от време на време са се появявали съобщения за произволни арести и задържания, се казва в доклада.

Конституцията и законът предвиждат независима съдебна власт, но корупцията, неефективността и липсата на отчетност са сериозни проблеми, които засягат независимостта и безпристрастността на съдебната власт, смята Държавният департамент. „Независимостта на съдебната власт беше компрометирана и общественото доверие в съдебната система остана ниско, тъй като магистратите бяха податливи на политически натиск", е записано в доклада.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.