• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Държавен ли е Италианският лицей в Горна баня /НУКК/?

Държавен ли е Италианският лицей в Горна баня /НУКК/?

На вниманието на Българската прокуратура, НАП, КПКОНПИ, Икономическа полиция

/КРОСС/ Безспорен факт е, че ние, българите, сме изобретателен и талантлив народ. Български открития са киселото мляко, компютърът, електронният часовник, принтерът, телефонният секретар, кирилицата и... Италианският лицей в Горна баня /НУКК/ - училище с, меко казано, особен профил и твърде неясен статут. Спорен е и въпросът дали този, уж държавен лицей, въобще е в патримониума на българската държава, или е някакво странно бизнес-сдружение в „частна полза"...

Автор на откритието „Италиански лицей" не е неговата създателка Людмила Живкова, а дългогодишната му директорка, „временно изпълняваща длъжността", около 40 години, Величка Велянова в съавторство с още 6 члена на Училищното настоятелство /УН/. Настоятелството е „доброволно сдружение, учредено при условията и по реда на Закона за юридическите лица с нестопанска цел", но забележете - „в частна полза", което по същество е в противоречие на Закона за предучилищното и училищно образование.

Училищно настоятелство на НУКК


Председател:
Спас Панчев
Членове:
Цанка Бончева
Росен Томов
Величка Велянова
Стилиян Тютюнджиев
Георги Иванов
Алекси Кесяков
.............................
.............................

Тук трябва да отбележим, че Величка Велянова, като директор, досега не е имала право да бъде член и на УН. Останалите членове на Настоятелството през последните близо 20 години не са родители на ученици в Лицея, не са и „видни общественици, дейци на културата и изкуствата", най-малкото пък са „дарители" - никой от тях не е дарил и стотинка на НУКК. Защо тогава още кесят, вече две десетилетия, в УН? Отговорът на този въпрос можете да откриете в дългия списък от „справки" на Агенция по вписванията, според който пожизнените „настоятели" и членовете на техните семейства купуват и продават апетитни имоти за милиони. Тоест, училищното настоятелство е по-скоро Агенция за недвижими имоти „НУКК". Имат си дори и нотариус - небезизвестният Стилиян Тютюнджиев...

Ще илюстрираме написаното по-горе с три от десетките справки на Агенция по вписванията:

- Справка № 3, № от вх. Рег. 5104 от 10.02.2014 г. - покупко-продажба на 11 058 кв.м. в Горна Баня:

– Имотна партида 305257 – покупко-продажба на жилищна сграда в гр. София, ул. „Никола Петков“, Горна баня:

 

- Справка № 15, № от вх. Рег. 319964 от 23.11.2004 г. - покупко-продажба на 12 890 кв.м., урегулиран поземлен имот, общ. Столична, гр. София:


Впрочем, ако се извадят справките за физически лица от Агенция по вписванията за Величка Велянова Пейкова, Венцеслав Петков Пейков, Зорница Венцеславова Пейкова и Пламен Венцеславов Пейков /сем. Велянови/, ще се получи значително по обем четиво, интересно за НАП, Икономическа полиция и за други разследващи органи.

Прави впечатление и повтарящото се присъствие във всички справки на една странна фондация - „Д-р Мария Монтесори", ЕИК 121250182 и още по-странната симбиоза между нея и УН... Собственици на фондацията са Величка Велянова и други членове от училищното настоятелство на НУКК - в абсолютен конфликт на интереси. „Фондацията" пък е собственик на Частна детска градина „Д-р Мария Монтесори", Булстат 131166875; на Частно основно училище с ранно чуждоезиково обучение „Д-р Мария Монтесори", Булстат 130093883; на „Чифлик 2006" ЕООД, ЕИК 175043269; на „Камбана - НУК" ЕООД, ЕИК 121144357... А всичките тези, по същество частни структури, ползват срещу символичен наем огромни площи от сградния фонд на уж държавния Италиански лицей /НУКК/. Те не заплащат допълнително за ползваните общи части - столова, тоалетни, дворни площи, спортни площадки и т.н. Само заради частното училище и частна детска градина кухнята на държавния лицей работи от ранни зори, тъй като само техните ученици получават безплатна закуска.

Училищното настоятелство на НУКК осъществява търговска дейност, основно транспортна, в размер на около два милиона лева годишно и в конкретния случай то се явява „Данъчно задължено лице". Въпреки това, и в нарушение на ЗДДС, до ден днешен настоятелството не е регистрирано по ДДС. Това е сериозно закононарушение, което при евентуална данъчна проверка би довело до възстановяване на ДДС в размер на поне 2 000 000 лева от УН на НУКК.

Отпреди един месец Италианският лицей в Горна баня /НУКК/ си има нов директор, Иван Капурдов, назначен от служебния министър на културата Найден Тодоров.., или по-скоро от Величка Велянова и Училищното настоятелство... /Велянова запази служебната си кола и шофьор, на които никога не е имала право, и се нанесе в съседен на директорския кабинет, за да „дърпа конците на Капурдов"/.

А на Прокуратурата, НАП, КПКОНПИ и Икономическа полиция им препоръчваме да си припомнят култовия филм на Сидни Полак „Фирмата"...

 

Източник: БЛИЦ

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Росица Танева

ИСТИНСКА ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНА ГРУПА! ПОЗОР,ПОЗОР,ПОЗОР!

23.05.2023 19:07:11

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.